Friday, January 28, 2011

Kávové muffiny






Zatiaľ to vyzerá tak, že som skôr na sladké. Nuž, nebudem tvrdiť, že nie... Aj teraz mám pri počítači rozjedenú čokoládu a prázdny košíček od muffinu. Keď hovorím o košíčkoch, spomenula som si práve na jeden vyborný e-shop pre cukrárov a cukrárky. Škoda len, že je až z USA... Keď viete o niečom obdobnom v EU, dajte mi prosím vedieť. Zatiaľ si vystačím s týmito jednoduchými koláčikmi. Nech sa páči, tu je recept na už spomínané kávové muffiny.
  • 125ml horúcej vody
  • 2 polievkové lyžice instantnej kávy
  • 125g masla
  • 150g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 175g hladkej múky (ja som použila bezlepkovú)
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 20g kakaa
  • 2 polievkové lyžice rumu (mlieka)
  • 100g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice teplej vody
  • 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy
Najprv si uvaríme kávu, ktorú necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a postupne zašlahávame kryštálový cukor, vajcia (po jednom), múku, prášok do pečiva a kakao. Na záver primiešame rum (prip. mlieko) a kávu. Cesto dáme do formičiek, ktoré plníme max. do 2/3. Pečieme v predhriatej rúre na 200 C približne 15-20 minút. Medzitým si z práškového cukru, vody a kávy vymiešame polevu. Možno sa Vám bude zdať príliš hustá, ale taká má byť. Natierame ju na ešte teplé koláčiky (nie horúce). A hotovo. Recept je na 12-14 kusov. Dnes som musela urobiť novú várku, tá predošlá zmizla za moment :)

Coffee Cupcakes
So far it seems I like more sweets. Well, I'm not going to claim that it's not true... :) Even now there is chocolate bar and one empty cup lying beside my computer. When speaking about cups, I just remembered one e-shop for confectioners. Unfortunately, it is from USA and they don't deliver to Europe. So if you know about some from EU just let me know! So far I'm going to bake this simple cupcakes. Voila, here's the recipe for already mentioned coffee cupcakes.
  • 125ml hot water
  • 2 tablespoons instant coffee
  • 125g butter
  • 150g granulated sugar
  • 2 eggs
  • 175g flour (I used gluten-free)
  • 2 teaspoons baking powder
  • 20g cocoa
  • 2 tablespoons rum (milk)
  • 100g powdered sugar
  • 2 tablespoons warm water
  • 1/2 coffeespoon instant coffee
First make a coffee and let it cool down. Mix the butter and gradually add granulated sugar, eggs (one by one), flour, baking powder and cocoa. Finally add rum (milk) and coffee. Put dough into figures, which are filled up to 2/3. Bake in preheated oven at 200 C for approximately 15-20 minutes. Meanwhile, mix powdered sugar, water and coffee to make the frosting. It might seem too dense, but that's how it should be.  Spread it even on warm cupcakes (not hot).  And that's it. Bon Appetite! The recipe is for 12-14 units. Today I had to make a new batch, the previous disappeared in a moment :) 

5 comments:

  1. vyzerajú super! ja idem dnes robiť banánové :)

    ReplyDelete
  2. starký tiež hovorí že boli výborné

    ReplyDelete
  3. dakujem, tesim sa, ze chutili :)

    ReplyDelete
  4. Tak tieto majú u nás veľký úspech. Tiež som ich musela piecť 2-krát za víkend. Chcem sa ale spýtať, kde ste zohnali také košíčky? Tiež ich zháňam a už neviem kde. Môžte mi dať vedieť na mail lentilka1305@centrum.sk? ĎAKUJEM! :-)

    ReplyDelete