Friday, February 4, 2011

Banánové muffiny





Tento recept mám od sestry a tá ho má od Nigelly. Je samozrejme rýchly a jednoduchý ale navyše výborný v prípade, že máte doma zvyšné zostarnuté banány. Áno, také tie fľakaté, ktoré už nikto nechce jesť. Alebo tie, čo v supermaketoch predávajú so zľavou. Kúpte ich a budete to mať 2v1. Dobrý pocit z výhodnej kúpy a vynikajúce muffiny.

Budete na to potrebovať:

  • 3 zrelé banány (čím viac zrelé tým lepšie)
  • 125ml rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 250g hladkej múky (ja som znova použila bezlepkovú)
  • 100g kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bicarbóny
  • 150g horkej čokolády (sestra aj Nigella dávaju bielu, ale podľa mna horká pasuje viac)
Banány ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu. V jednej miske si rozmiešame olej a vajcia a v druhej zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a sódu bicarbónu. Do suchej zmesi primiešame najprv olej s vajciami a potom banány. Na záver pridáme nahrubo nasekanú čokoládu. Cestom naplníme košíčky a pečieme cca 20 minút pri 200C (vo vyhriatej rúre). A to je všetko :) A vlastne ešte niečo, pokiať ich nezjete všetky ešte teplé, odporúčam pred podávaním trochu prihriať aby sa čokoláda znovu roztopila...


Banana Cupcakes
This recipe I have from my sister and she has it from Nigella. Of course, it's quick a simple, but excellent in a case you have old bananas at home. Yes, those spotted which nobody wants to eat. Or those, which are sold in supermarket with discount. Get them and you'll have it 2in1. Good bargain and tasty cupcakes.
You will need:
  • 3 ripe bananas (the more ripe the better)
  • 125ml vegetable oil
  • 2 eggs
  • 250g flour (I used gluten-free)
  • 100g granulated sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon soda bicarbonate
  • 150g dark chocolate (my sister and Nigella use white chocolate, but I prefer dark one)
Peel off bananas and mash them with fork. In one bowl mix oil and eggs and in another mix flour, sugar, baking powder and soda bicarbonate. Take the dry mixture and add eggs with oil and than bananas. Finally, add the coarsely chopped chocolate. Fill cups with batter and bake for about 20 minutes at 200 C (in preheated oven). And that's all :) Oh, and one more thing. If you didn't eat them all before they got cold, I recommend to warm them a little before serving so the chocolate melts again... 

14 comments:

  1. mňam! a nigella to robí aj s karamelkami, aj tak je to dobre. ale pre mňa biela čokoláda víťazí :)

    ReplyDelete
  2. aj karamelky som skusala. nebolo to zle, ale horka je horka ;)

    ReplyDelete
  3. tá rozpustená čokoláda v tom je výborná

    ReplyDelete
  4. ach!! podle podobného receptu(akorát teda bez banánů:D) jsem dělala muffinky v úterý.) výsledek můžeš omrknou u mě na blogu:) http://tynasjotter.blogspot.com/

    ty tvoje vypadají úžasně, příští týden je musím zkusit:) je to těsto klasicky na 12 muffinů?:)

    ReplyDelete
  5. dakujem :) z jednej davky mi vyslo 16 muffinov, ale myslim, ze by sa dalo to cesto natlacit do 12 kosickov a boli by trochu vacsie ako tie na prvej fotke (asi take ako na tej druhej :)...

    ReplyDelete
  6. dnes som od kamaratky dostala ako vysluzku z navstevy muffiny podla tohto receptu, iba v bio-organic-hroznezdravej verzii :-) mnam!
    fandim blogu, dobre foodblogy treba ako one...sol :-)))

    ReplyDelete
  7. :)) dakujem velmi pekne!

    a mozno tusim, kto bola hostitelka :)

    ReplyDelete
  8. ak sa zhodneme na Zuzka K., rodena H., tak sme doma :-)))

    ReplyDelete
  9. Jééé, úžasný, bezlepkový muffínky si chci v dohledné době udělat a tyhle vypadají bezva :-) Určitě zkusím ;)

    ReplyDelete
  10. robili sme ich uz viackrat,skvely recept :)

    ReplyDelete
  11. Uzasny tip!!! Ďakujem. Uz rozvoniavaju :-)))

    ReplyDelete