Tuesday, March 8, 2011

Cheesecake





Po menšej zdravotnej pauze konečne niečo nové! Mám pripravený ešte jeden post, ale ten sa mi nezdal adekvátny k tomu koľko bolo treba čakať... Hecla sa som preto a upiekla tento výborný cheesecake, na ktorý som sa chystala už od Vianoc.  Vždy sa na ňho chystám ako keby ma čakala neskutočná robota a keď je hotový tak sa sama seba pýtam, prečo ho nerobím častejšie keď je to také jednoduché... Upečte si ho aj Vy, naozaj to stojí za pokus.

Budete potrebovať:
  • 150g sušienok (všade sa píše maslových, ale podľa mňa môžete kľudne použiť tie, čo máte najradšej. Napríklad karamelové, kakaové, orieškové... Ja používam bezlepkové.)
  • 100g masla
  • 600g krémového syru (ideálne je zohnať americkú Philadelphiu čo však v našich podmienkach nie je zrovna najjednoduchšie, ale veľmi dobre funguje aj Lučina vo vaničke)
  • 250g práškového cukru
  • 1 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej arómy
  • 1 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
  • kôra z 1/2 citróna
  • 200g kyslej smotany
  • 4 väčšie vajcia a 1 žĺtok
  • niečo pekné a chutné na ozdobu :)
Sušienky posekáme v mlynčeku a zmiešame so zmäknutým maslom. Utlačíme na dno formy s priemerom 24cm (tento na obrázku som robila vo forme priemeru 18cm, tým pádom som zo všetkého ubrala o 1/3). Rúru predhrejeme na 160 C. Na najnižších otáčkach vymiešame najprv samotný syr do hladka. Postupne pridávame cukor, arómu, citrónovú šťavu a kôru a smotanu. Na záver prišľahávame po jednom vajíčka a žĺtok. Snažíme sa aby sa do zmesi dostalo minimum vzduchu. Vylejeme do formy na sušienkový základ a necháme 5 minút postáť aby vyšlo čo najväčšie množstvo bubliniek na povrch. Prípadne môžeme zľahla poklepať po stenách formy. Pečieme vo vodnom kúpeli (t.j. formu obalíme zvonka alobalom a dáme do väčšej nádoby do ktorej nalejeme vriacu vodu. Tá by mala siahať do polovice výšky tortovej formy.) cca 35-40 minút. Minimálne 30 minút nesmieme otvárať trúbu! Po uplynutí času skúsime poklepať po forme, krém by sa mal triasť ako huspenina :) Ak to tak je, je to hotové. Ale... Koláč nevyberáme ale necháme vychladnúť v mierne pootvorenej trúbe (ja dávam do dvierok varechu aby neboli otvorené príliš). Po cca 2 hodinách preložíme koláč do chladničky kde ho necháme ideálne cez noc. 

Servírujeme buď len tak čistý alebo ozdobíme akýmkoľvek ovocím. Ja som našla v obchode pekné čučoriedky. A aby toho nebolo málo, opražila som mandle, preliala ich karamelom a nalámala.

Cheesecake
After little health break finally something new! I have prepared one more post but it did't seem adequate after I let you wait that long... So I made this excellent cheesecake which I wanted to bake since Christmas. I always think it's going to be an incredible work but after finishing it I tell myself I have to do it more often when it's so simple... Bake it yourself, it's really worth trying. 
You will need:
  • 150g biscuits (usually butter biscuits are used, but you can choose any kind you like. Caramel, chocolate, nut... I use gluten-free.)
  • 100g butter
  • 600g cream cheese (Philadelphia would be the best)
  • 250g powdered sugar
  • 1 1/2 teaspoon vanilla flavor
  • 1 1/2 teaspoon lemon juice
  • zest of 1/2 lemon
  • 200g sour cream
  • 4 large eggs and 1 egg yolk
  • something nice and tasty on the top :)
First chop biscuits in the mill, then add softened butter. Press the mixture on the bottom of the form with a diameter of 24cm (in this pictures I used 18cm diameter form, therefore I reduced everything by one third). Preheat the oven to 160 C. On lowest speed mix the cheese alone until smooth. Gradually add sugar, flavor, juice and zest and cream. Finally add eggs one by one a then yolk. Try to blend minimum of air into the mixture. Pour into the mold on the biscuit base a leave to stand for 5 minutes so the bubbles can come up on the surface. You can also slightly tap on the walls of the form. Bake on a water bath (cover the form from outside with aluminium foil and put it in a larger container into which pour boiling water. This should extend to half of the tart mold.) approximately 35-40 minutes. Do not open the oven door for at least 30 minutes! After that time try to tap on the form, the cream should be shaking like jelly :) If so, it's done. But... Let the cake cool down slowly. Leave it in the oven with door slightly open (I put a spatula into the door so it doesn't open too much). After about 2 hours place the cheesecake to the refrigerator and leave it there overnight.
Serve either plain or decorate with some fruit. I have found nice blueberries. And I roasted almonds and made caramel.

15 comments:

  1. mňam! dávám si to do záložek a musim to brzo upíct, miluju cheescake!:)
    vypadá to dokonale <3

    ReplyDelete
  2. tak presne z tohto koláču som mala vždy dilemu že či si ho dať alebo nedať keď som ho videla lebo som nevedela "čo sa skrýva vo vnútri" :D teraz už vidím že to bude asi lahôdka a možno skúsim vyrobiť sama ! alebo radšej podstrčím mame :D

    ReplyDelete
  3. mňaaaam, mala som ja dnes naňho dojsť! :)

    ReplyDelete
  4. aaaa, pomoc, v noci pozerat taketo fotky..... :-)

    ReplyDelete
  5. Jak já miluji cheesecake! A jak nesnášim lidi, kteří to čtou "cheskek" :D

    ReplyDelete
  6. Jeej tento cheesecake robím presne aj ja.. :) a viem aj prečo poznám úplne do detailu tento recept, lebo ho mám od Dominiky... Už som ho piekla niekoľko krát a je naozaj famózny. Tie nepečené napodobeniny sa môžu schovať! A Miši dík že si mi pripomenula, že som ho už dávno nepiekla :) A btw skúšala si už aj takú variantu, že pridať želatinu s ovocím navrch?

    ReplyDelete
  7. :) rado sa stalo...
    a tak ako pises som ho neskusala robit, skusala som este dat pred pecenim navrch dzem (nie natriet na celu plochu ale naliat napr. do tvaru spiraly a potom sparatkom niekolkorat prejst od stredu ku kraju). ale zelatinu s ovocim lubim :)

    ReplyDelete
  8. super zjedodusovak, ked si ja predstavim ako komplikovane som robila cheesecake doteraz. btw philadelphiu mavaju v metre a teskacky "fresh cheese" vo vanickach ma k phili o nieco blizsie ako lucina. ale tak, co je doma to sa pocita ;)

    ReplyDelete
  9. hmmm, tak som ho predvcerom spravila misovi na narodky, vlozila som ho do rury, pekne sa piekol asi polhodku kym som ja upratovala kuchyni a co to? co to? vajicka kompletka este v obale... som ich tam zabudla dat... skoro som sa rozplakala! ale dopiekla som to, odlozila do ladnicky a na druhy den bol aj tak uplne BOMBOVY :) vsetci si chvalili...

    ReplyDelete
  10. Smekám, ta fotka mi naprosto učarovala...

    ReplyDelete
  11. Tak jsem objevila dalsi skvely foodblog, ach jo, ja jednou nebudu delat nic jineho, nez cist recepty :D Cheesecake vypada ukazkove.

    ReplyDelete