Friday, March 25, 2011

Domáca paštéta






Pečienky a paštéty mám veľmi rada. Nemám na mysli tie z konzervy... Myslím doma pripravené, pri ktorých má človek istotu, že neje niečo čo by jesť nechcel. A navyše, chuť sa ani len nedá porovnať. Tento recept som si obľúbila v momente ako som túto paštétu prvýkrát ochutnala. Dovtedy som robila vždy jeden a ten istý. Náš rodinný recept o ktorom napíšem niekedy nabudúce. Teraz, prosím, sústreďte pozornosť, na túto dobrotu budete potrebovať:
  • 1kg kuracích pečienok
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 200ml sladkej smotany
  • 3 polievkové lyžice sherry alebo portského
  • čerstvý tymián
  • 100g masla
Postup je veľmi jednoduchý. Maslo vyberieme z chladničky aby zmäklo. Pečienky očistíme, prepláchneme a osušíme. Na troške oleja alebo tuku si mierne opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a po chvíli aj pečienky. Restujeme dokiaľ nebudú hotové a neodparí sa všetká tekutina. Pridáme sójovú omáčku, 100ml sladkej smotany, lístky čerstvého tymiánu (množstvo podľa chuti, ja som dala cca 1 plnú polievkovú lyžicu) a sherry alebo portské. Pokiaľ treba dosolíme, ale až keď sú pečienky hotové, nikdy ich nesolíme surové (mohli by stvrdnúť)! Chvíľu počkáme kým sa všetko spojí a odstavíme. Preložíme do hlbšej nádoby, pridáme zvyšok smotany a maslo a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Naplníme do pohárikov a necháme schladiť. Ja som nechala 3 hodiny a stačilo. Pokiaľ sa však rozhodnete dať celú zmes do jednej väčšej nádoby bude treba počkať dlhšie. A pokiaľ budete chcieť paštétu vyklopiť z nádoby a tak servírovať, odporúčam vystlať ju potravinovou fóliou. Mne sa ale páči vyškrabkávať si ju z pohárika... :) A k tomu brusnice a dobré pečivo. Veľmi vhodné aj ako couvert, také to kvázipredjedlo. Stačí dať do malých mištičiek a rozmiestniť po stole.

Homemade pâté
I love pâtés. I don't mean those sold in cans. I mean homemade ones, where you can be certain what you are eating and you don't eat something you wouldn't eat. And not to mention the taste difference. This recipe became my favorite after the first time I tasted it. Until then I made only one. Our family treasure of which I will write next time. But now, please focus attention, the list for this one is:
  • 1kg chicken livers
  • 1 middle size onion
  • 3 cloves of garlic
  • 2 tablespoons soya sauce
  • 200ml whipping cream
  • 3 tablespoon sherry or port wine
  • fresh thyme
  • 100g butter
The procedure is very simple. Take the butter out of the refrigerator and let it soften. Livers clean, rinse and dry. Fry chopped onion with a bit of oil or fat. Then add crushed garlic and after a while the livers. Fry until they are done and all the liquid has evaporated. Add soya sauce, 100ml of cream, fresh thyme leaves (amount to taste, I put about 1 full tablespoon) and sherry or port wine. If necessary add some salt, but after the livers are done, never add salt when they are still rough (they could harden)! Wait a while until everything is mixed together. Put it in a deeper bowl, add the rest of the cream and the butter and blend until smooth. Fill into glasses and let cool down. I put it into refrigerator for 3 hours and it was enough. If you decide to put it all in one larger container you will have to wait longer.
And if you want to serve the pate off the container I recommend to line it with a foil. But I prefer to eat it right from the glass. :) And serve with good cranberry jam and fresh bread. Also perfect as a couvert. Just put into few small bowls and place on the table.    

6 comments:

  1. môžem vrelo odporučiť,je to výbornééé:)))

    ReplyDelete
  2. ten recept vyzera dost lahko, skusim teda niekedy :)

    ReplyDelete
  3. nejaka alternativa namiesto kuracej pecienky? mam rada pastetu ale pecenovu zrovna nie... ten rodinny recept nie je nahodou telaci krem? ten zboznujem, ale zatial som jedla len kupovany....
    A tvoje fotky Misi su mnam :)

    ReplyDelete
  4. mňam! exkluzívne! dúfam, že si čoskoro spravím.

    ReplyDelete
  5. dakujem, dakujem :)

    denbabe - no bohuzial aj ten druhy recept je z pecienok... ale ked objavim nejaky dobry nepecienkovy urcite posuniem!

    ReplyDelete
  6. strasne je to dobre!!!! uz to tu druhy den vyskrabkavame z poharika a nevieme sa dojest! :) mnam

    ReplyDelete