Tuesday, March 29, 2011

Lieskovo-orieškové cookies










Cez víkend sme mali doma znova chuť na niečo dobré, sladké. Tak som našla tento recept a uchytil sa tak, že z 5 plechov už včera večer nič nebolo a dnes sa chystám upiecť nové som upiekla nové :) Musíte ochutnať aj vy...

90g lieskových orechov
200g kryštálového cukru
250g masla
100g hnedého cukru
2 veľké vajcia
300g hladkej múky (v mojom prípade bezlepkovej)
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
štipku soli
2-3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy, príp. vody
150g horkej čokolády


Maslo vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť. Trúbu predhrejeme na 170 C. Orechy dáme na plech a pražíme 7 minút. Vychladnuté posekáme nahrubo a zmiešame so 100g kryštálového cukru. V jednej nádobe si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej, väčšej, zmiešame maslo, zvyšok kryštálového cukru a hnedý cukor. Po jednom primiešavame vajíčka a potom postupne aj múčnu zmes. Pokiaľ je cesto príliš suché pridáme po troche šťavu alebo vodu. Na záver primiešame orechy s cukrom a nahrubo nasekanú čokoládu. Veľkou lyžicou robíme kôpky na plech (použijeme papier na pečenie). Ja som dávala približne pol veľkej lyžice cesta a na 1 plech mi vyšlo 9 kôpiek. Pečieme cca 10 minút.  Z jednej dávky vyjde 45-50ks. Necháme trochu vychladnúť priamo na plechu aby ztuhli a až potom dávame dolu. A nezjeme všetky naraz, aby nás nebolelo brucho...

Hazelnut cookies
This weekend we were again craving for something good, sweet. So I found this recipe and we fell in love with it so much that we ate all 5 sheets till yesterday evening. So I'm going to bake more of them today (I already did:). And you have to try them too...
90g hazelnut
200g granulated sugar
250g butter
100g brown sugar
2 large eggs
300g flour (I used gluten-free)
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt
2-3 tablespoons orange juice or water
150g dark chocolate

Take the butter out of the refrigerator and let it soften. Preheat the oven to 170 C. Put nuts on a baking sheet and roast for about 7 minutes. Let them cool down, chop coarsely and mix with 100 grams of granulated sugar. Take a bowl and mix flour, baking powder and salt. In another, larger one, mix butter, rest of the granulated sugar and brown sugar. Then add eggs one by one and flour mixture. If the dough is too dry add a bit of the juice or water. Finally stir in nuts with sugar and coarsely chopped chocolate. Use a tablespoon to put the dough on the baking sheet (use baking paper). I gave about half spoon and I made 9 heaps. Bake for about 10 minutes. You will get 45-50 pcs. Let it cool down before you take them out of the baking sheet (they need to firm a bit). And don't eat them all at once, otherwise your stomach will hurt...

6 comments:

  1. Ta kava mi pride ako z reklamy na Nespresso a tie kvety su proste nadherne!
    Recept musim vyskusat :)

    ReplyDelete
  2. ou mňááám! opisuju receptík! <3 :)

    ReplyDelete
  3. mňam...narobila si mi chuť...tuším ich urobím, aby sme mali čo mlsať na lyžovačke :))

    ReplyDelete
  4. recept 2 krat zopakovany, pre velky uspech aj v cokoladovej verzii.

    ReplyDelete
  5. uz som ich robila velakrat. su mega! minule leto som si ich napiekla na stanovacku a moj pes mi odzipsoval batoh a vsetky do jedneho zjedol. chutili.

    ReplyDelete