Saturday, April 9, 2011

Bylinky









Konečne nové čerstvé bylinky! V utorok kúpené, po zvyšok týždna priebežne sadené. Rozmarín, 2 druhy tymiánu (klasický a citrónový), šalvia a levanduľa. Zbierku uzatvára mäta, ale tá je zatiaľ v mierne zúfalom stave, kedže sa ju snažím dopestovať z odstrihnutých kúskov :) Ide to, len veľmi pomaly, takže ešte to nestojí za fotku... 

Rozmarín - v kuchyni sa používa na zemiaky, mäso, aromatizuje bylinkové maslo. Pri grilovaní skúste hodiť vetvičku rozmarínu na uhlie, pekne všetko prevonia. Z liečivých vlastností má rozmarín upokojujúce účinky, odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Pôsobí okrem iného aj proti reumatizmu, kašlu, astme, nespavosti a migréne. A konzumujte aj po silných víkendoch, vraj priaznivo podporuje činnosť pečene.

Tymián - a.k.a. materina dúška. V kuchyni veľmi všestranná bylinka. Hodí sa k hydine, rybám, divine, udeninám ale aj k syrom, hríbom a zelenine. Keďže je dosť výrazný, používa sa najmä samostatne. Možno ho však kombinovať aj s petržlenom alebo bobkovým listom. V čajovej forme sa používa napríklad pri liečbe nachladnutia, bolesti hrdla a kašli a napomáha aj pri zlom trávení. Pomáha aj pri nespavosti.

Šalvia - Koreníme ňou jahňacinu, baraninu, teľacinu, hydinu aj ryby. Dochucujeme ňou naprílad aj maslo, cibuľovú polievku, dusené rajčiny a pečienku. Čo sa liečivých vlastností týka má silný antibakteriálny účinok a dezinfekčné a utišujúce účinky pri zápaloch ďasien a paradentóze. Dokonca vraj potieraním si zubov listami šalvie docielime ich vybielenie :) A milí workoholici a workoholičky, uvarte si z nej čaj, pomáha pri pracovnej preťaženosti a nervozite!

Levanduľa - Jej využitie je hlavne v lekárstve a aromaterapii. Slúži pri ťažkostiach nervového pôvodu, pri nespavosti a bolestiach hlavy. Často býva súčasťou rôznych relaxačných zmesí. Používa sa aj v kuchyni, ale len v malých množstvách na pečené mäso a ryby. Ja ju mám rada hlavne ako dekoračnú bylinku a milujem jej vôňu a farbu. Apropo vôňa, odporúča sa zbierať kvety na začiatku ich kvitnutia a za suchého počasia. Vtedy vraj obsahujú najviac aromatických látok.

Zdroj informácií www.bylinky.sk 

    6 comments:

    1. prezradis aj zdroj? ja som skusala pestovanie zo semiacok, ale nie vsetko sa podarilo.... a kamoska mi zas neodporucila taketo "hotove" ze jej to vykapalo vzdy... ale ak mas zdroj na kvalitne "hotove" ocenim radu :):)

      ReplyDelete
    2. no ja uz druhy rok nakupujem v rakuskom hainburgu v tomto velmi peknom 'garten' centre http://www.livios.at/ odporucam! pekne a zdrave rastliny (nie len bylinky) a mili personal. pokym som kupovala u nas tak sa na to zarucene skor ci neskor chytila nejaka pliaga (sa mi zda, ako keby to uz v hline bolo...). skus, hadam budes spokojna :)

      ReplyDelete
    3. miska kedy bude dalsi recept? ja uz sa neviem dockat :) uz som vyskusala takmer vsetko :)

      ReplyDelete
    4. dufam, ze uz coskoro! mam uz nieco rozrobene... rada by som aj castejsie pisala, ale malo casu. tak dakujem za trpezlivost :)

      ReplyDelete
    5. tesim tesim. kazdy jeden prispevok vsak stoji za to trosku si pockat!

      ReplyDelete
    6. Levanduľa je môj obľúbený kvet, hlavne kvôli vôni, ako aj ty vravíš. V našom meste mám najradšej to obdobie, keď na pešej zóne kvitne levanduľa :)
      .

      ReplyDelete