Thursday, October 1, 2015

Čokoládovo-cukinový koláč



























Cukinu takmer vždy používam naslano. Lenže keď máte doma toľko zásob, že už neviete čo s ňou a začína vám tak trochu liezť hore krkom (áno, znova tie zásoby z rodinnej záhradky), treba vymyslieť niečo úplne iné. Napríklad koláč. Samotná cukina má v podstate dosť neutrálnu chuť, takže ju v koláči vôbec necítite. Napriek tomu má táto dobrota zaujímavú, jemne netradičnú chuť (možno to bude olivovým olejom, ktorý sa tam pridáva). Veď vyskúšajte, uvidíte. U nás sa všetci zalizovali... Potrebujete:


500ml nahrubo nastrúhanej cukiny
175ml extra panenského olivového oleja
3 vajcia
325g trstinového cukru + trochu na karamel
2ČL vanilkového extraktu
350g hladkej špaldovej múky (pšeničnej,...)
3/4 sáčku prášku do pečiva
50g kvalitného kakaa
1ČL perníkového korenia
1KL soli (používam himalájsku)
150g vlašských orechov + trochu na ozdobu
200g horkej čokolády
100ml smotany na šľahanie

Rúru si vyhrejeme na 180C a spodok tortovej formy s priemerom 24cm vyložíme papierom na pečenie. V jednej mise zmiešame nastrúhanú cukinu, olivový olej, vajcia, cukor a vanilkový extrakt. V druhej mise zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao, korenie a soľ. Suchú (múčnu) zmes opatrne zamiešame do cukinovej zmesy. Na záver pridáme pomleté vlašské orechy. Hotové cesto vlejeme do tortovej formy a pečieme 45 minút. Keď je koláč hotový, necháme ho 10 minút chladnúť v tortovej forme, potom vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť úplne. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť. Keď je čokoláda rozpustená, pridáme smotanu na šľahanie a dobre premiešame vareškou, kým nám nevznikne krásny čokoládový krém. Necháme trochu vychladnúť. Polevu nanesieme na vrch koláča, môžme ju nechať aj stekať po okrajoch koláča. Na záver si z kryštálového cukru urobíme na panvici karamel, nasypeme do neho vlašské orechy a premiešame. Skaramelizované orechy nasypeme na papier na pečenie, necháme vychladnúť, nalámeme a ozdobíme nimi koláč. Voila, bon appetit!


3 comments: