Monday, January 24, 2011

Green Curry






Tak som sa potešila keď ocino doniesol z dovolenky tieto dobroty, thajské curry milujem... Pár dní som tŕpla, či mi v chladničke neovädnú tie mini baklažániky, ale musela som proste dojesť nakúpené zásoby. A navyše, nechcela som túto dobrotu variť len tak sama pre seba na obed, keďže je to špeci. Tak som najprv čakala na víkend, že si to s MM uvaríme spolu. Nevyšlo, dostali sme na oba dni pozvania na obed. Nakoniec sme už nechceli riskovať a čakať na ďalší víkend a tak sme si to uvarili dnes večer keď sme uložili Hanku spať. Mmmm a že sme si pochutili nemusím hádam ani hovoriť :)

Recept je podľa mňa pomerne jednoduchý a aj vcelku rýchly. Podľa obrázku by sa mohlo zdať, že náročný na ingrediencie, ale na všetko čo neni u nás bežne dostupné mám alternatívu :) 

Takže budeme potrebovať: 
  • 1 polievkovú lyžicu zelenej kari pasty
  • 4 thajské baklažány alebo polovicu menšieho klasického
  • za hrsť malých thajských baklažánov (ktoré nemám vôbec na fotkách ale myslím, že to príliš nevadí. Pochybujem totiž, že sa u nás vôbec dajú zohnať. Škoda, lebo majú nezameniteľnú horkastú chuť. Ja však namiesto nich, aspoň kvôli farbe používam mrazený hrášok.)
  • 2dcl kuracieho vývaru
  • 4dcl kokosovej smotany (používam radšej smotanu, mlieko sa mi zdá príliš riedke)
  • 100g kuracieho mäsa
  • 2 polievkové lyžice rybacej omáčky (tento preklad znie divne, ide o tzv. fish sauce)
  • 1 polievková lyžica palmového cukru, príp. trstinového
  • 4 kaffir limetové listy (v špecializovaných ázijských predajniach sa dajú kupiť sušené, tak ich pred použitím na pol hodiny namočte do teplej vody)
  • za hrsť bazalky
  • chilli papričku

Postupujeme nasledovne... Baklažán si nakrájame na väčšie kúsky (napr. mesiačiky) a dáme do misky so studenou osolenou vodou. V hlbokej panvici alebo woku si rozohrejeme za lyžicu slnečnicového oleja a asi minútu-dve na ňom opražíme kari pastu. Pridáme vývar, kokosové mlieko, mäso nakrájané na drobné kúsky. Na miernom ohni varíme dokiaľ nebude mäso hotové. Pridáme scedený baklažán a varíme cca 5-10 minút alebo až trochu nezmäkne (skúsime ho vareškou pritlačiť o stenu panvice - musí byť pružný, nie príliš mäkký). Potom ochutíme "fish sauce-om" a cukrom a pridáme hrášok. Odstavíme z ohňa, pridáme limetové listy, bazalku a chilli a hneď podávame. Ako príloha sa dáva neochutená biela ryža.

POZOR! Aj bez použitia chilli je toto jedlo pálivé. 
Jednoduché, či? Ako vidno na poslednom obrázku, nie príliš fotogenické ale o to chutnejšie :)

I was so happy when my dad brought these goodies from his trip to Thailand. I just love Thai curry... For couple of days I was worried that my little eggplants would shrivel, but I had to finish all those stocks I had in my refrigerator. And moreover, I didn't want to cook it only for myself so I decided to wait until weekend. Unfortunately, or maybe fortunately, we had been invited for lunch on Saturday and also on Sunday. But finally, as we didn't want to wait longer, we cooked our favorite curry tonight. Mmmm, and there's no need to say that it was delicious :)
I think the recipe is quite easy and quick. According to the picture you could assume that it could be difficult to get all the ingredients. But I have an alternative for everything that is not commonly available.
So, we will need:

  • 1 tablespoon green curry paste
  • 4 thai eggplants or half of small regular
  • a handful of small eggplant (these I don't have on my pictures, but I think is impossible to buy them here. Which is a pity, because of their unmistakable bitter taste. As a substitute I use frozen peas, at least for the color.)
  • 2dcl chicken stock
  • 4dcl coconut cream (cream is better than milk)
  • 100g chicken meat
  • 2 tablespoons fish sauce
  • 1 tablespoon palm sugar (or cane sugar)
  • 4 kaffir lime leaves (you can get dried ones in specialized asia stores, just soak them for 30 min. in warm water before use)
  • a handful of basil
  • chilli
Proceed as follows... Cut the eggplants into large pieces and leave them in cold salted water. Heat 1 tablespoon of sunflower oil in a deep pan or a wok. Fry the curry paste for minute of two. Add chicken stock, coconut cream an chicken meat (cut into small pieces) and boil until the meat is done. Then add strained eggplants and cook for about 5-10 minutes or until slightly softened (must be flexible, not too soft). Season with fish sauce and sugar and add peas. Remove from the heat, add the lime leaves, basil and chilli and serve immediately. Serve with unflavored white rice.
ATTENTION! Even without chilli this dish is hot.
Simple, or? As seen in the last picture not very photogenic, but very delicious :)












8 comments:

  1. ja som včera dojedla našu dávku :) mňam!

    ReplyDelete
  2. Panebože a ja mám dnes na obed šošovicový prívarok.

    ReplyDelete
  3. no ale taký dobrý prívarok nikdy nie je zlý :) ja by som si dala...

    ReplyDelete
  4. vyzera to super, a ja sa uz neviem dockat na recept na šalát zo sušených kreviet!

    ReplyDelete
  5. no vidim, ze sa tu siria zakulisne informacie... bude bude! len neviem kedy. stay tuned ;)

    ReplyDelete
  6. Otazka: je velky rozdiel s a bez rybej omacky? Ja som totizto vcera nasla cervenu kary pastu doma v ladnicke, co nam niekto priniesol asi pred rokom. A recept som improvizovala :) Tak len ci sa oplati si aj toto kupit.

    ReplyDelete
  7. eva: ja myslim, ze sa to oplati kupit. dava to tomu taku nezamenitelnu "pachut" :) a navyse, fish sauce ma dlhu trvanlivost, tak by ti mal aj dlho vydrzat. a mozes ho pouzit aj do inych jedal, ja ho napr. davam okrem ineho aj do omelety do sushi...

    ReplyDelete
  8. Co jsou presne ty eggplant? a jsou normalne k dostani?

    ReplyDelete