Thursday, January 27, 2011

Limetový koláč





Pri tomto recepte som sa tak ako pri iných mnohých nechala inšpirovať pôvodným znením, do veľkej miery som si ho však prispôsobila vlastným potrebám. Robím to relatívne často. Niekedy preto, že mi to po svojom chutí viac. Niekedy preto, že mi niektoré ingrediencie zrovna chýbajú a nechce sa mi kvôli tomu z domu. A niekedy proste z pohodlnosti, keď sa mi čosi zdá príliš komplikované a viem ako by som si to mohla zjednodušiť.  V tomto prípade som kvôli nedostatku času použila hotové lístkové cesto namiesto krehkého a limeta nahradila pôvodný citrón, ktorý bol v horšom stave ako som čakala. Limety som mala pekné, čerstvé. A tak vznikol limetový koláč s lístkovým cestom.

Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto (použila som bezlepkové)
  • 250ml mlieka
  • 30g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 30g maizeny (kukuričný škrob)
  • šťava z jednej limety
  • nastrúhaná kôra z 2 limet
  • 5 bielkov
  • 250g kryštálového cukru
  • 100g práškového cukru
Cesto rozvaľkáme a dáme na okrúhly plech. Dáme do predhriatej rúry (asi na 15 minút pri 200 C, alebo kým nebude mať peknú farbu). Medzitým si necháme skoro zovrieť mlieko s cukrom (tých 30g). Odstavíme. Žĺtky zmiešame s maizenou, primiešame k nim 2 polievkové lyžice horúceho mlieka a potom celú zmes vlejem do hrnca s mliekom a varíme do zhustnutia. Odporúčam použiť na miešanie metličku, inak hrozia hrudky a to nechceme. Znova odstavíme. Primiešame limetovú šťavu a kôru. V samostatnej nádobe vymiešame bielky, do ktorých postupne primiešavame kryštálový cukor. Na záver ručne špachtlou vmiešame práškový cukor. Polovicu bielkov zmiešame s uvareným "pudingom" a necháme krátko prevrieť (stále miešame). Hotovú zmes rozotrieme na upečené cesto. Navrch rovnomerne natrieme zvyšnú bielkovú zmes, špachtlou spravíme vlnky, špičky alebo niečo iné a necháme ešte asi na 2-3 minúty zapiecť aby povrch zhnedol. Pozor, radšej sledujte trúbu, ide to rýchlejšie ako by ste si mysleli. Ja som to skoro prešvihla, ešteže ma MM upozornil... :)

Lime Cake
In this recipe like in many others I was inspired by the original text, but accommodate it to my needs. I make it relatively often. Sometimes because I like it more my way. Sometimes because I'm missing some ingredients and I'm too lazy to go to the supermarket. And sometimes just for convenience, when something seems to complicated to me and I think it could be simplified somehow. In this case, due to lack of time I used puff pastry instead of another type (I'm sorry, I don't know english name for this type of dough...) and I used lime instead of lemon. The lemon I found in my refrigerator was in worse condition than I expected. Lime was nice, fresh. And so was lime pie with puff pastry.



2 comments:

  1. same fajnoty, toto musim sledovat !! :D

    chocolate muse

    ReplyDelete
  2. dnes som ho robila. jednoduchy, rychly a vyborny!!! len tej plnky bolo nejak viac ako mas ty :) a do bielok by som mozno dala menej cukru. ale inac super!

    ReplyDelete