Friday, February 25, 2011

Crème Brûlée









Crème Brûlée alebo zjednodušene Creme Brulee som jedla asi prvý krát vo francúzskom Saint-Étienne. V malej zapadnutej reštaurácii, s mojou známou Ann-Flo u ktorej som bývala počas Design Biennale. Tam tento typicky francúzsky dezert podávali nie v takýchto typických miskách ale v hlbkom tanieri. A viete, čo bola výhoda takého servírovania? Podstatne väčšia krusta :) Musím si zohnať nejaké plytké ohňuvzdorné misky...

Čo sa receptu týka, mala som jeden odskúšaný, ale keďže som neporiadna a neprepísala som si ho z lístočka do môjho zošita, tak som ho samozrejme stratila. Našťastie internet je plný receptov na to pravé creme brulee a tak MM vybral tento a sám ho aj urobil! Aby som sa nechválila cudzím perím, skutočne to spravil celé on.

Postup je nasledovný. V hrnčeku zohrejeme 2 šálky smotany na šľahanie s 1/2 vanilky (príp. 1 čajovou lyžičkou vanilkového extraktu). Nenecháme zovrieť! V samostatnej nádobe vymiešame 1/3 šálky kryštálového cukru a 4 žĺtky. Do tejto zmesi postupne primešame pár lyžíc horúcej smotany a potom celú zmes do smotany vlejeme. Všetko miešame čo najopatrnejšie a pokiaľ sa nám navrchu vytvorí pena, odoberieme ju, príp. opálime pištolou. Chceme totiž dosiahnuť, aby zmes obsahovala čo najmenej vzduchu a bola, pokiaľ možno, úplne hladká. Rozdelíme ju do malých zapekacích misiek. Pripravíme si veľkú zapekaciu misu (alebo inú hlbšiu ohňuvzdornú nádobu), na dno položíme čistý uterák alebo utierku a postavíme na neho/na ňu naplnené malé misky. Do veľkej misy nalejeme horúcu vodu, ktorá by mala siahať zhruba do polovice výšky malých misiek. Pečieme v rúre predhriatej na 160 C približne 35 minút. Vyberieme a necháme aspoň na 4 hodiny postáť v chladničke (pre toho, kto by to nevydržal - my sme konzumovali asi po hodine, krém bol stále ešte mierne teplý a chutilo aj tak :). Na záver posypeme hnedým cukrom a flambovacou pištolou spravíme cukrovú krustu.

A potom už len zoberieme lyžičku a klopkáme ako Amélie Poulain :) Bon Appetit!!


English translation coming later this weekend.

5 comments:

  1. mňam mňam vdaka za receptik urcite vyskusam :)

    ReplyDelete
  2. je ho teď všude plno, ale já mám na něho takovou chuť, že si ho brzy taky připravím - a vhodnější písničku k tomuhle receptu neznám, super=)

    ReplyDelete
  3. Tohle jsem vždycky chtěla vyzkoušet, vypadá to dokonale a hlavně z té krustičky mi plesá srdce :):) ...J'adore Amelie Poulaine!

    Kdyby měl někdo zájem, koukněte na můj blog o módě :)
    http://so-this-is-her.blogspot.com/

    ReplyDelete