Thursday, February 10, 2011

Pre nečakanú návštevu







V chladničke mám skoro vždy do rezervy hotové lístkové cesto. A keď sa mi to z chladničky minie, tak v mrazničke sa určite nejaké nájde. (Ale to ste si už možno všimli.) Práve pre také tie nečakané návštevy, ohlásené  príp. zavolané na poslednú chvíľu. Alebo len tak pre nás dvoch na večer k filmu. Lístkové cesto má tú výhodu, že sa dá robiť na milión spôsobov, na sladko aj na slano, a vždy je to bleskovka...

V podstate stačí iba rozvaľkané cesto potrieť vajcom a posypať hocičím čo máte po ruke a na čo máte chuť. Mak, sézam, hrubozrnná soľ, rasca... Ja mám najradšej s orechami, trošku posolené. Kedysi som robila taký mix na jednom plechu. Postupne ale tie orechové vytlačili ostatné :) Potom už len nakrájať na cca 1 cm tenké pásiky a piecť.

Ďaľšia možnosť je cesto potrieť pestom alebo olivovou tapenádou, zrolovať dlhšou stranou smerom do stredu (aj z jednej aj z druhej strany - dostanete tým akokeby dvojitu spojenú roládu - dá sa to pochopiť?). Šup s tým na 20 minút do chladničky a keď to trochu ztuhne tak nakrájať na 1/2 cm hrubé "srdiečka", položiť na plech a piecť. Veľmi chutné, na pohľad aj na chuť. (Foto pridám čoskoro) Pre tých čo sú skôr na sladké - myslím, že by to mohlo fungovať aj s roztopenou čokoládou alebo kryštálovým cukrom a škoricou.

A ešte ma napadá jedna varianta. Cesto rozkrájame na štvorce cca 6x6 cm. Do prostriedku dáme višňový alebo iný kyslejší džem a kocku horkej čokolády. Okraje a rožky cesta chytíme a stlačíme k sebe a vytvoríme taký malý batôžtek. Dobre stlačíme, i keď mne sa väčšinou zopár z nich pri pečení roztvorí. Ak sa tak stane vôbec nevadí, aj tak vyzerajú pekne. Na záver potrieme vajcom a upečené môžeme ešte posypať cukrom.

Ako vidno, v podstate ide len o to, že stačí pozrieť čo ponúkajú Vaše domáce zásoby a nechať pracovať fantáziu. Úspech takmer zaručený ;)


For Unexpected Visits
In the refrigerator I have almost always a puff pastry in the reserve. And when I run out of the one from the refrigerator, I will certainly find one in freezer. (But you may have already noticed :) ) It is perfect for those unexpected visits, or those announced or called out at the last minute. Or for just the two of us on the movie evening. Puff pastry has the advantage that it can  be done in million ways, sweet or salty, and it is always a quickie...
Basically you can just roll the dough, spread it with beaten egg and sprinkle anything what you have on hand or what you like. Poppy seeds, sesame, coarse salt, cummin... I like it best with nuts, slightly salted. I used to make a mix of various seeds, but gradually nuts pushed out the others :) Finally, slice to about 1 cm thin strips and bake until light gold.
Another option is to spread pesto or olive tapenade on the dough, roll longer side towards the center (both sides - you will get linked double roll - can understand it?). Put it in the refrigerator for 20 minutes and when it solidifies a little slice the dough into 1/2 cm thick "hearts". Lay on a baking sheet and bake. Very tasty... (Photo coming soon). For those who like rather sweet -  I think it could work well with melted chocolate and granulated sugar and cinnamon.
And yet I can think of one more option. Slice the dough into squares about 6x6 cm. Give some cherry jam (or other sour jam) and  piece of dark chocolate in the middle. Catch edges and corners and press them together to create such a small "backpack". Squeeze well, although few of mine unfold a bit while baking. But it doesn't mind, they look good as well. Finally, brush with egg and bake. When done sprinkle with sugar.
As seen, in fact, it's just about what your kitchen offers and then use your imagination. Success almost guaranteed ;)

8 comments:

  1. s pestom určite vyskúšam!
    a tá prvá fotky vyzerá ako listkové srdce!

    ReplyDelete
  2. ach, skutocne :) zamer to nebol, ale na valentina by to slo...

    ReplyDelete
  3. mmmm, sa mi slinky zbiehajú! a tie džemovo-čokoládové sú úplne mňam! :) a veľmi pekné fotky (hlavne tá prvá)...

    ReplyDelete
  4. domi, keby si za mnou dneska prišla, mala by si tie džemovo-čokoládové batôžky...dostala som troška od Mišky...ale škoda..už som ich zjedla :))
    ale tú prvú fotku aj ja chválim

    ReplyDelete
  5. Listové těsto je dobrý záchranář, známe :D

    ReplyDelete
  6. jej, vyzera to nadherne, a tie fotky, idem do cukrarne, umieram:)

    ReplyDelete