Saturday, April 30, 2011

Bleskovka #1







Rozhodla som sa vytvoriť kategóriu rýchlych a jednoduchých jedál. Takých, ktoré sú hotové za pár minút. To v prípade, že nie je čas ale je chuť. Alebo nie je chuť (variť) ale je hlad. Ja s tým mám problém dosť často, hlavne pokiaľ ide o obed. Ale jesť treba, takže tu je prvá inšpirácia :)

Minutka na spôsob Saltimbocca alla Romana
Veľmi prispôsobená a zjednodušená verzia tohto talianského receptu. V podstate jediným spojítkom sú tu šalvia a maslo :) 
Postup je nasledovný... Mäso nasolíme (Ja som použila bravčovú krkovičku, ale môže byť aj iné. Originál by malo byť telacie.), na obe strany priložíme lístok-dva čerstvej šalvie a na silnejšom ohni opečieme na troche olivového oleja a masle. That's it, that's all... Ja som bola lenivá robiť akúkoľvek varenú prílohu a navyše mi v chladničke ostalo od Veľkej noci dosť veľa šalátu, ktorý bolo treba spotrebovať. Tak som si ho dala čistý, iba s mojou najobľúbenejšou zálievkou (Na jednu porciu šalátu - 1 čajová lyžička medu, 1 kávová lyžička celozrnnej horčice, 1 polievková lyžica olivového oleja, štipka soli.). Musíte vyskúšať, zatiaľ chutila každému ;)

(Ak máte tip na iný názov ako "Bleskovka", sem s ním... Nič lepšie sa mne zatiaľ nepodarilo vymyslieť.)

I decided to create a category of quick and simple meals. Those that are ready in a minute. In case there is no time but there is appetite. I have a problem with it quite often, especially when it comes to lunch. But we have to eat, so here is the first inspiration :)
Meat inspired by "Saltimbocca alla Romana"Highly adapted and simplified version of this Italian recipe. Basically the only common ingredients are sage and butter :)The procedure is as follows... Salt the meat (I used pork neck, but you may also use different type. Originally veal meat should be used.), attach a leaf or two of fresh sage on both sides and fry on a stronger fire with butter and a little bit of olive oil. That's it, that's all... I was lazy to do any side dish, plus my fridge was full of salad which had to be consumed. So I cut it and just sprinkled it with my favorite dressing (per 1 portion of salad - 1 teaspoon honey, 1/2 teaspoon wholemeal mustard, 1 tablespoon olive oil, a pinch of salt.). Give it a try, so far everybody loved it ;)

3 comments: