Monday, August 8, 2011

Stella cake







Dominika ho mala vo svojom "wishlist-e" tak mi nebolo treba viac :) Upiekla som jej ho teda a poviem Vám, bol lepší ako som predpokladala... Dokonca som dostala objednávku na ďaľšie dve také, čo ma milo potešilo. Stella dostala svoj názov podľa návrhárky Stelly McCartney, ktorej jarná kolekcia bola plná citrusových potlačí. A táto torta bola inšpirivaná práve nimi. Ak sa nemýlim, tak celé to začalo na blogu Appolinas kde rovnomenná slečna uverejnila recept na túto nádheru. A teraz sa šíri blogovým svetom. Ja som si jej recept zobrala ako základ a z časti som si ho pozmenila po svojom. Na 2 korpusy budete potrebovať:

250g zmäknutého masla
500g hladkej múky
nastrúhanú kôru z 2 pomarančov
nastrúhanú kôru z 2 citrónov
1 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1/4 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
300g práškového cukru
2 ČL vanilkového extraktu
3 veľké vajcia, izbovej teploty
230ml plnotučného mlieka

Postup je nasledovný. Rúru predhrejeme na 175 C. V jednej nádobe zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej, väčšej vymiešame maslo s cukrom do penista. Postupne primiešame kôru z pomarančov a citrónov, vanilkový exktrakt a po jednom aj vajcia. Na záver pridávame striedavo múčnu zmes a mlieko. Hotové cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem (vymazaných a pomúčených, alebo vyložených papierom na pečenie). Pečieme cca 40 minút. Necháme úplne vychladnúť (ja som si korpusy spravila deň vopred). Keď sú vychladnuté tak ich spojíme citrónovým krémom. Na ten potrebujeme:

4 veľké vajcia 
225g kryštálového cukru
1 polievková lyžica na jemno nastrúhanej citróvej kôry
110ml čerstvej citrónovej šťavy
štipka soli
125g masla

Všetky prísady okrem masla zmiešame dokopy. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané maslo a za stáleho miešania metličkou varíme vo vodnom kúpeli cca 10-15 minút, resp. pokiaľ nám krém nezhustne. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť (min. 2 hodiny). Vychladnutým krémom (v angl. lemon curd) teda spojíme oba korpusy. (Ak Vám z neho niečo zostane, tak ako mne, odložte ho do chladničky, mal by vydržať aj 2 týždne. Alebo spravte 3/4 dávky. Ale je tak dobrý, že vôbec nevadí, že ho je viac :) Predposledným krokom je celú tortu potrieť krémom. Mne sa vôbec nepozdával ten pôvodný (hádam sa autorka neurazí) a tak som ho nahradila týmto:

375g bielej čokolády
180g masla
270g krémoveho syru (fresh cheese - philadelphia alebo iné)
1 1/2 polievkovej lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry
1 1/2 PL nastrúhanej citrónovej kôry
350g práškového cukru

Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu. Necháme trochu vychladnúť a zmiešame s ostatnými prísadami. Hotový krém rovnomerne natrieme na celú tortu a dáme ztuhnúť do chladničky. Na záver ozdobíme limetou, citrónom, pomarančom, grepom a mätou.

English translation coming asap. Thanks for your patience...

23 comments:

  1. raz ho chcem urcite skusit tiez. dufam, ze sa mi podari ako tebe. vyzera naozaj perfektne!

    ReplyDelete
  2. vypadá to naprosto dokonale :)

    ReplyDelete
  3. úúúúú...tohle musím zkusit!!!!!

    ReplyDelete
  4. mnááám můžu si ho taky objednat? :D

    ReplyDelete
  5. dakujem, dakujem! :)

    Lucy - no mozes, len by si si asi musela pre nho dojst do bratislavy ;)

    ReplyDelete
  6. nadherna torticka!!!a mne sa velmo pozdava aj ten potahovaci krem,tiez robievam podobny,ale s bielou coko som este neskusala..mnam:)

    ReplyDelete
  7. hm! Ten lemon curd mi vôbec nechcel zhustnúť a po pridaní škrobu to chutilo ako ..ehm.. :( Musím spraviť nejakú inú plnku. Nevedela by si mi prosím poradiť akú?

    ReplyDelete
  8. martina - to ma mrzi... ja som ho sice robila len raz ale podaril sa perfektne. zajtra sa chystam urobit ho znova tak hadam to vyjde opat. skus ho pripadne podla tohto receptu http://vypecky.blogspot.com/2011/05/domaci-lemon-curd.html tiez vyzera vyborne.
    ALEBO v Marks&Spencer a Tesco Extra predavaju uz hotovy Lemon Curd ;)

    martina (dulce de leche) - skus to s tou cokoladou, je to super :)

    ReplyDelete
  9. Vyzerá skvele a lahodne takže určite vyskúšam.
    Iba jednu otázku mám - kde si kúpila vanilkový extrakt? Ďakujem. :)

    ReplyDelete
  10. Krása nesmírná! Jen škoda, že mám narozeniny až v prosinci...máš i nějaký tip na zimní dort? :-P

    ReplyDelete
  11. nakoniec som dala plnku zo zl klasu a masla, torta bola nadrozmerná, nechápem ako sa to všetko mohlo tak zväčšiť, ale každý nesmierne chválil. Ja som korpus pokvapkala ešte baileysom a ten tomu všetkému dal fakt super šmrnc :-)
    (+bola odležaná vyše dňa v chladničke a stálo to za to!!)
    A namiesto cheese creamu som dala mascarpone, no mňam, teším sa keď ju budem robiť znova. Ak našetrím na ňu :-))

    ReplyDelete
  12. Janka73 - vanilkovy extrakt som kupila v slovinsku... ale bude stacit aj vanilkova aroma, napr. v marks&spencer maju

    Klara - ja som tiez decembrova :) a podla mna sa tento recept vyborne hodi aj na zimu. ved prave vtedy je nedostatok ineho ovocia a vsade sa daju kupit hlavne citrusy. to patri k vianociam...

    Martina - hmm, ten baileys musim nabuduce vyskusat!! :)

    ReplyDelete
  13. Torticka vyzera tak veselo. Citrusove mnamky mozu byt vzdy:)

    ReplyDelete
  14. So fresh!
    Hned bych ochutnala :]

    ReplyDelete