Friday, August 21, 2015

Cviklové rizoto





























S cviklou je to tak. Buď ju milujete alebo nenávidíte. Alebo to máte ako ja - v detstve som cviklu neznášala, v škole som s ňou bojovala a doma sa mi ju radšej ani nesnažili dať. Potom sa to zmenilo. Neviem kedy, ale bola som už dospelá, keď som si cviklu doslova zamilovala. Vo všetkých jej formách (teda okrem čistej šťavy, tú si dám radšej zmiešanú s ovocím). Cviklové rizoto je jedným z tých jedál, ktoré naozaj zbožňujem, takže dúfam, že tento recept vyskúšate. Budete potrebovať:

120g ryže na rizoto (najlepšie sú odrody carnaroli, arborio, maratelli)
250g varenej cvikly
450g zeleninového vývaru
100ml bieleho vína
1PL olivového oleja
3 šalotky (môžu byť aj menšie červené cibule)
25g strúhaného parmezánu
4PL jemného tvarohu (príp. ricotty)
soľ, korenie
bazalka a píniové oriešky na ozdobu

Pripravíme si zeleninový vývar, ktorý udržiavame teplý. Šalotky nakrájame na drobno. Na rozpálenom oleji ich opražíme do sklovita. Pridáme ryžu a dusíme ešte minútu. Do hrnca vlejeme víno a za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme cca 150ml vývaru (tak aby bola ryža zakrytá) a dusíme odkryté na miernom ohni. Keď sú vývar s vínom takmer vyparené, pridáme ďalších 150ml vývaru. Takto postupujeme aj pri zvyšku vývaru. Počas celého dusenia rizoto pravidelne premiešavame.
Medzitým, ako sa rizoto dusí, si olúpeme uvarenú cviklu a nakrájame ju na malé kocky. 5 minút pred koncom dusenia (približne keď prilievame poslednú dávku vývaru) vmiešame cviklu do rizota. Keď je rizoto hotové, stiahneme zo sporáku, vmiešame parmezán a 2PL tvarohu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Rizoto na tanieri dozdobíme zvyškom tvarohu, píniovými orieškami a bazalkou (môžeme použiť aj pažítku, ktorá rizoto tiež veľmi dobre dochutí). Hotovo!


2 comments: