Hruškové čatní sme robili s Miškou obe. Obe po prvýkrát. A už teraz vieme, že to nebolo naposledy. Každá sme si recept trochu prispôsobili podľa seba, takže čatní boli rozdielne. Tak sme si cez víkend sadli, nakrájali syry, prichystali k nim šunky, sušienky a dva poháre našich výtvorov. A jedli a porovnávali. Samozrejme sme do toho zapojili rodinu, ale tí sa snažili byť diplomatickí a tvárili sa, že im obidve varianty chutia narovnako. Takže sme boli s Miškou nekompromisné, vyladili to a tu máte ten najlepší recept podľa nás! Potrebujete:
500g hrušiek (už v očistenom stave)
10 šalotiek
175ml bieleho vína
150ml bieleho balzamikového octa
80g hrozienok
100g trstinového cukru
1PL horčicových semiačok
1ČL škorice
(prípadne 1KL klinčekov)
Hrušky vyčistite od jadierok a nakrájajte na menšie kocky. Šalotky nakrájajte na štvrťky, väčšie kusy na osminky. Do veľkého hrnca nalejte víno, ocot (naozaj odporúčame biely balzamikový ocot. Ja som dala umeocot a chuť celého čatní bola viac octová. Miškine čatní s bielym balzamikovým octom bolo jemnejšie a tak vynikli ostatné chute.), pridajte cukor, horčicové semiačka a škoricu. Ak chcete, môžete pridať trošku klinčekov, čatní tak bude mať viac "vianočnú" chuť. Ja som ich pridala, Miška nie, dobré bolo jedno aj druhé. Na záver pridajte hrušky, šalotky a hrozienka a nechajte bublať na strednom ohni bez pokrievky cca 45 minút. Občas premiešajte. Keď bude čatní zredukované, nalejte do umytých zaváracích nádob a poriadne uzavrite. Podávajte k syrom, k mäsu alebo si ho dajte na chleba namiesto džemu. Pozor, toto čatní je návykové! My sme zjedli 300ml nádobku na posedenie :)
No comments:
Post a Comment