Wednesday, September 9, 2015

Pečená pražma s hráškovo-mätovým pyré



























Stále sa sama sebe čudujem, prečo sa v mojom jedálničku objavuje ryba tak málo. Milujem jej jemnú chuť mäsa, je zdravá a tak jednoduchá na prípravu. Nehovoriac o tom, že mám obchod s čerstvými rybami tak povediac za rohom. Keď už však príde rad na rybu, väčšinou skončím pri tomto recepte. Je svieži a tak trochu iný. Veď skúste a uvidíte. Budete potrebovať:


1 pražmu (alebo inú rybu s bielym mäsom)
zväzok čerstvého rozmarínu
2 bio citróny
3 strúčiky cesnaku
2 strapce cherry paradajok (cca 12ks)
hrubozrnná soľ
korenie
olivový olej
50ml bieleho vína
400g mrazeného hrášku
hrsť mätových lístkov

1 a 1/2 citrónu umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Očistíme si cesnak. Umytú rybu položíme na plech vyložený papierom na pečenie, polovicu citrónu a cesnaku položíme pod rybu a druhú polovicu citrónu a cesnaku vložíme do brušnej dutiny ryby. Osolíme, okoreníme a pokropíme olivovým olejom a vínom. Ja som rybu zabalila celú do papiera na pečenie, vytvorila som tzv. vak. Ale kľudne ju môžete nechať na pekáči len tak položenú. Vložíme do vopred predhriatej rúry na 180C a pečieme cca 35 minút. 5 minút pred koncom pečenia pridáme na plech umyté paradajky, ktoré osolíme, okoreníme a pokropíme olivovým olejom. Dáme naspäť do rúry a dopečieme zvyšných 5 minút.
Medzitým, ako sa nám ryba pečie, si pripravíme hráškovo-mätové pyré. Hrášok dáme do vriacej vody a varíme cca 5 minút. Vodu zlejeme. Do hrnca k hrášku pridáme hrsť mätových lístkov, 2 PL olivového oleja, vytlačíme šťavu z polovice citróna, osolíme, okoreníme. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Ak sa nám zdá byť pyré málo riedke, môžeme ešte pridať olivový olej.
Pečenú rybu servírujeme spolu s paradajkami a hráškovo-mätovým pyré. Verím, že sa tohto jedla nebudete vedieť dojesť, tak teda...dobrú chuť!

Recept je pre 2 osoby.


1 comment: