Tuesday, June 14, 2011

Marhuľový koláč





Dnes som bola po dlhšej dobe na trhu a teda nevedela som si vybrať. Samozrejme, že som odišla s tri krát väčším nákupom ako som pôvodne plánovala. Dúfam, že to stihnem všetko spotrebovať... Misia však bola "marhule". Misia splnená! Sme sa s Hankou zalizovali celý deň :) A pri tom som si spomenula na jeden starší, nafotený ale nenapísaný post. Tento koláč som piekla ešte v apríli z plechovkových marhulí (zavaráne už došli, je to môj najobľúbenejší kompót). Tešila som ako ho sem dám a v tom som narazila na jeden veľmi pekný blog od susedov (tu) a zhodou okolností - zrovna tam bol ten istý recept! Tak som sa rozhodla, že si ho ponechám na časy, keď budú "k mání" tie čerstvé. A keďže už sú, tu je aj recept :)

Korpus:
50g hladkej múky (môžete použiť aj bezlepkovú)
80 g práškového cukru
200g v mlynčeku najemno nasekaných mandlí
140g rozpusteného masla
2 veľké vajcia
štipka soli
štipka prášku do pečiva

Navrch:
500g vykôstkovaných rozpolených marhulí
20g rozpusteného masla
2-3 polievkové lyžice trstinového cukru
mandle na ozdobu (ja som použila lupienkové)

Rúru predhrejeme na 180 C a formu s priemerom cca 27cm vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme maslom. Všetky prísady na cesto zmiešame dokopy a vylejeme do pripravenej formy. Na vrch poukladáme šupkou nadol rozpolené marhule. Potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a mandlami. Pečieme cca 40 minút. A to je celé :)

I will try to post the translation asap. Thank you for your patience.

5 comments:

  1. Dobrý deň,

    Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť publikácie vášho blogu na našom ženskom portáli Kankan.sk a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily ponuky.

    Ďakujeme vopred!

    S pozdravom

    Silvia Karasová
    redakcia Kankan.sk
    skarasova@kankan-group.com

    ReplyDelete
  2. Mnaaam aky pekny a urcite aj chutny kolacik! Ja marhule mozem, tak niekedy vyskusam ...:-)

    ReplyDelete
  3. urobila som ho cez vikend, rovno dvojitu davku, kedze sme mali na opekacku vela ludi a bol to veeelky hit, vacsi jak vsetko masko a zelenina na grile ;)

    ReplyDelete
  4. Marhule a mandle su skvela kombinacia. Kolacik vyzera uzasne.

    ReplyDelete