Thursday, July 14, 2011

Alioli | Domáca majonéza za 3 minúty







Všade sa vždy píše a hovorí, že majonéza sa robí tak, že do žĺtka ručne a po kvapkách primiešavame olej. Takmer nesplniteľná misia, prinajlepšom končiaca dobrou majonézou ale odpadnutou rukou. Jedna veľmi milá španielka mi však pred pár týždňami ukázala úžasnu fintu. Žiadná ručná metlička, ale rovno ponorný mixér! A nebudeme trocharčiť, namiesto žĺtka rovno celé vajce. Dobre čítate. Do úzkej vyššej nádoby (ale iba tak vysokej, aby sa ponorný mixér dal postaviť na dno) dáme 1 celé vajce, dolejeme do 250ml olejom (slnečnicovým), posolíme a pridáme cca kávovú lyžičku vinného octu (môže byť aj obyčajný, príp. citrón). A pokiaľ z toho chceme mať alioli, tak pridáme ešte polovicu väčšieho strúčiku cesnaku. Ideálne je aby mali všetky suroviny izbovu teplotu. Ja som však minule zabudla dopredu vybrať vajíčko z chladničky a išlo to aj tak :) Ponorný mixér postavíme do nádoby a podľa tajného tipu Dianinej babky (Diana - tá veľmi milá španielka) ho tam necháme asi minútu stáť - myslím, že kvôli tomu, aby sa vyrovnali teploty surovín a mixéru. Šlaháme tak, že mixér sa stále dotýka dna a keď sa vytvorí majonéza (trvá to pár sekúnd), pomaly ho za stáleho miešania vytiahneme. A hotovo. Je to tak strašne jednoduché, že som sa zaprisahala, že už nikdy nekúpim majonézu v obchode. Teším sa na vianočný zemiakový šalát :) Zatiaľ však konzumujem ako alioli s olivami a bielym pečivom...


Alioli | Homemade mayonnaise in 3 minutes
Everyone always says that mayonnaise is made of yolks that are hand mixed with oil that is added drop by drop. Nearly impossible mission, at the best ended with good mayonnaise but with your arm felt off from the pain. But few weeks ago a kind spanish lady showed me an amazing trick. No hand whisk, but hand blender! And instead of egg yolk, whole egg straight. Yes, you are reading good. Use higher but narrow container (but only so high that the blender can stand at the bottom of it). Put 1 whole egg, top it up to 250ml oil (sunflower), add salt and about half teaspoon of vinegar or lemon juice. And if you want to have alioli add even half garlic clove. The ideal is to have all ingredients at room temperature. But last time I forgot to take out the egg from the refrigerator in advance and it was ok :) Stand the blender at the bottom of the container and according the secret tip by Diana's grandmother (Diana - that very kind spanish lady) let it stand there for a minute. I think the reason is to let the ingredients and blender balance their temperature. Whisk so that the blender is still touching the bottom until mayonnaise is created (it takes only few seconds) and than slowly pull out while still stirring. And that's it. It is so incredibly simple that I promised myself not to buy a mayonnaise anymore. I look forward to Christmas potato salad :) So far I serve it as alioli with olives and white bread...

6 comments:

  1. ha, dnes sme mali na večeru, sranda :)

    ReplyDelete
  2. jej,tak to musim vyskusat!!!dakujem,ze si sa podelila:)

    ReplyDelete
  3. rado sa stalo :) je to fakt vyborny vylepsovak...

    ReplyDelete
  4. Jééé, podobný tip znám od pana Cuketky :-) Jeho příspěvek na téma majonéza: http://www.cuketka.cz/?p=3230

    ReplyDelete
  5. sranda ze tuto, pre mna trivialnost ktoru ma naucila mama este v detstve, dnes ludia objavuju :)

    btw. ked to toho date uhorku, cierne korenie a nedate cesnak, mate tatarku ;)

    ReplyDelete
  6. Riso - no pre mna to bola novinka aj pre vsetkych mojich znamych :) nemas este nejake ine robotu ulahcujuce tipy a triky? a vdaka za tip na tatarku!

    ReplyDelete