Tuesday, October 11, 2011

Slávica catering











Už je to vyše týždňa čo Ivica Sláviková otvorila svoj dizajnový obchodík Slávica v KC Dunaj v Bratislave. Mne sa pri tejto príležitosti dostalo toľkej dôvery, že som sa mala postarať o catering. A podľa prázdnych mís o desiatej večer sa to asi podarilo :) Ponuka nebola príliš široká, zámer nebol preplniť bruchá. Okrem plnej misy physalisu v čokoláde (na Ivicine výslovné prianie) a tyčiniek v čokoláde a cukrových guličkách (ktoré som odkukala od Dominiky a vďaka jej za pomoc :) som som sa rozhodla upiecť 2 druhy syrových koláčikov. Veľkosť som prispôsobila tomu, že sme chceli tzv. fingerfood, čiže niečo čo sa dá jesť bez taniera a príboru. A čo sa náplne týka, povedala som si, že mäso vynechám, vegetarianske plnky totiž určite nikoho neurazia.
Takže pre tých, ktorí ochutnali a chutilo a pre tých, ktorí neochutnali ale chceli by, tu je recept:

So syrom s modrou plesňou (cca 14-16ks):
1 a 1/2 hotového krehkého cesta (môžete si urobiť aj domáce ale hotové neskutočne uľahčí robotu)
125g syra s modrou plesňou
1 vajce
100g pomazánkové masla (ja som použila obyčajnú bánoveckú natierku)
50g sladkej smotany
80g lieskových orechov (na ozdobu)

Rúru si predhrejeme na 200 C, orechy vysypeme na plech a cca 7 minút opekáme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Všetky prísady (okrem orechov a cesta :) zmiešame ponorným mixérom. Cesto nakrájame na 4x4ks (nezľaknite sa, to hotové cesto je kruhové, takže menšie kúsky môžete pospájať s väčšími, vo finále to vôbec nevidno, že bolo niečo zlepované). Jednotlivými kúskami vystelieme muffinový plech, ktorý netreba vymazávať. V rúre predhriatej na 200 C pečieme 5 minút najprv samotné cesto. Vytiahneme ho, lyžičkou alebo vidličkou spľasneme bubliny a naplníme syrovým krémom (cca 1/2 kopcovej polievkovej lyžice na 1 košíček). Dáme späť do rúry a pečieme ďaľších 8 minút. Vytiahneme a keď krém trochu spľasne posypeme nahrubo nasekanými lieskovými orechami.

So syrom balkánskeho typu (cca 14-16ks):
1 a 1/2 hotového krehkého cesta
125g syra balkánskeho typu (napr. feta)
1 vajce
100g pomazánkového masla
50g sladkej smotany
čerstvá citrónová kôra a tymián (na ozdobu)

Postup je ten istý akurát na záver koláčiky ozdobíme čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou a tymiánom.

Väčšine chutili viac tie prvé, mne zase druhé. Tak ich vyskúšajte a dajte mi vedieť, ktoré vyhrali u vás ;) A choďte sa pozrieť na Slávicu! Kto nepoznáte KC Dunaj, je tam aj veľmi príjemná kaviareň s terasou s pekným výhľadom. Obchod je otvorený okrem nedele a pondelka každý deň poobede a podvečer.

4 comments: