Wednesday, December 21, 2011

Beary Christmas







Malá ochutnávka toho, čo pečiem na Vianoce. Ak budem mať čas a nebudem lenivá, ukážem viac...

MEDVEDIE LABKY

Patria do kategórie MUST HAVE. No čo by som o nich napísala... sú proste nepostrádateľné.

170g hladkej múky
130g rastlinného tuku (používam Heru)
100g práškového cukru
70g mletých vlašských orechov
1 žĺtok
3 polievkové lyžice kakaa
1 kávová lyžička škorice
na špičku noža sódy bikarbóny
práškový cukor na obaľovanie

Všetko zmiešať spolu a plniť do kokových formičiek, ktoré sme predtým vymazali tukom (ja si to uľahčujem olejom a štetcom) a vysypali múkou. Pozor, cesto nedávať do plna ale, tak aby v naplenej formičke ostala priehlbina. Pri pečení sa totiž nafúkne. Rúru predhrejeme na 170C a pečieme cca 16 min. Ešte teplé vyklepneme z formičiek a obaľujeme v práškovom cukre.

ŠKORICOVÉ HVIEZDIČKY

Aj keď ja ich nerobím každý rok, vždy ich robí aspoň mamina sestra. A patria medzi tie, ktoré si uchmatnem ako prvé :) Tak som ich tento rok znova zaradila do svojej kolekcie. A ešte jedno plus, sú prirodzene bezlepkové!

3 bielky
250g práškového cukru
1 polievková lyžica amareta
1 zarovnaná polievková lyžička škorice
1 vanilkový cukor
300g mletých mandlí
práškový cukor na vyvaľkanie a vymúčenie formičiek
Na polevu:
1 bielok
80g práškového cukru

Bielky vyšlahať do tuha, pridať postupne práškový cukor, 180g mandlí a ostatné prísady. Na záver zľahka primiešať zvyšné mandle. Keďže cesto je veľmi lepivé, valkáme ho medzi dvoma potravinárksymi fóliami, dobre poprášené cukrom na hrúbku cca 5mm. Rozvalkané cesto necháme pol hodinku postáť a vykrajujeme hviezdičky. Formičku si pri každom vykrajovaní namáčame do misky s cukrom. Hviezdičky ukladáme na plech a potierame vyšlahaným bielkom s cukrom. Pečieme pri 170C cca 25 minút.

CITRÓNOVÉ SRDIEČKA

Tento recept som našla v novembrovom Apetite a zistila som, že je to presne ten istý recept aký sa u nás v rodine používa už niekoľko rokov. Tak som sa do ňho s chuťou pustila. Po pravde, trošku som si pri pečení zanadávala, ale výsledok stojí za to. Aspoň čo sa chuti týka :) (A tiež sú prirodzene bezlepkové.)

3 žĺtky
120g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
5 kvapiek citrónovej arómy
200g mletých mandlí
Na polevu:
200g práškového cukru
5-6 polievkových lyžíc citróvej šťavy

Žĺtky vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a arómou do penista. Pridáme mandle a vypracujeme cesto. Na cukrom poprášenej doske vyvalkáme na hrúbku cca 4mm. Vykrajujeme srdiečka a na plechu s papierom na pečenie pečieme v rúre predhriatej na 180C cca 9 minút. Ešte teplé potierame cukrovou polevou. Môžeme dozdobiť nastrúhanou citrónovou kôrou.

Tak ako, môže byť? Mám pridať ďalšie? :)


7 comments:

  1. yumm yumm ♥♥

    mypancakestory.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. a ty máš akých pekných mackov!

    ReplyDelete
  3. macikovia su kraaasni a kolaciky tiez velmi vydarene!!! :-)

    ReplyDelete
  4. ake mile cukrovinky . a velmi vydarene. Ja som chcela toho roku robit tie skoricove hviezdicky, ale som sa k nim akosi nedostala:( krasny novy rok zelam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dakujem! dodatocne aj Vam vsetko dobre do tohto roku :)

      Delete
  5. Citronove srdicka vypadaji bezvadne :]

    ReplyDelete