3 balíčky štrúdľového cesta (filo cesto)
120g masla
80g lieskových orechov
80g vlašských orechov
80g nesolených pistácií
500ml vody
450g kryštálového cukru
8 čajových lyžičiek čerstvej citrónovej šťavy
Maslo si rozpustíme. Formu rozmerov cca 20x30cm vymastíme a postupne do nej ukladáme plátky cesta tak, že každú druhú vrstvu pokvapkáme maslom. Na spodok dáme 8 vrstiev a na to rovnomerne rozsypeme posekané orechy (ja som začala lieskovými ale poradie môže byť akékoľvek). Na orechy dáme ďaľšie 4 vstvy cesta a potom znovu orechy, napr. vlašské. Na orechy znova ďaľšie 4 vrstvy cesta a na to posledné orechy, pistácie. Nezabúdame dávať každé 2 vrstvy rozpustené maslo. Mne orechy zvýšili, takže som urobila ešte jedno poschodie kde som ich zmiešala, ale to by som druhý krát vynechala aby bola celá baklava trochu nižšia. Množstvo orechov som preto už v tomto recepte upravila, netreba z nich viac uberať. Na záver dáme na poslednú orechovú vrstvu ďaľších 8 plátkov cesta striedavo s maslom. Ostrým nožom narežeme na jednotlivé porcie, nerežeme zatiaľ ale na úplne dno formy. Narezaný koláč poriadne potrieme zvyšným maslom, po povrchu aj do všetkých rezov. V rúre predhriatej na 180C pečieme najprv 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 150C a pečieme ďaľších 20 minút. Po ich uplynutí baklavu vytiahneme a nožom dokrojíme až na spodok formy. Vrátime do rúry a pečieme ďaľších 20-30 minút, podľa toho aby mal peknú zlatistú farbu. (Ja som ju vytiahla trochu priskoro). Kým sa nám pečie, pripravíme si sirup. Zmiešame vodu s cukrom a za občasného miešania ho cca 15 minút varíme, pridáme citrónovú šťavu a varíme ďaľšie 2 minúty. Mierne vychladnutý ho rovnomerne nalejeme na práve vytiahnutú baklavu, necháme vychladnúť, prikryjeme a necháme ešte odstáť cez noc. Na vrch každého kúsku môžeme ešte nasypať sekané pistácie, alebo iné oriešky. Moc komplikované? Nie tak ako by sa zdalo...
zdroj inšpirácie Catalina
zdroj inšpirácie Catalina
ox baklava je mnamka! sice nie som na sladke ale nikdy neodmietnem :D musim tiez niekedy vyskusat vdaka za recept ;)
ReplyDeletebaklava je nákaza! milujem , keď je brutálne sladká a som z nej celá dolepená :))
ReplyDeleteomnom!!!
ReplyDeleteMiluju baklavu a tahle fotka mě fakt dostala. Krááása! Jako celý blog ostatně...
ReplyDelete:) dakujem!
Deleteja baklavu moc nemusím, lebo je strašne sladká! :D ale je zaujímave vidieť koľko ľudí ju pozná :) ja som to jedla u svojho uja, ktorý je zo Sýrie a som myslela, že to veľa ľudí nepozná :D zjavne sa kultúry riadne premiešavajú :)
ReplyDeleteTaková dokonalost! Fantastický kulinářský blog ;-).
ReplyDeleteVivi
konečne som zistila, kde sa dá v bratislave kúpiť filo cesto, takže sa na baklavu chystám v najbližších dňoch. všimla som si, že si robila viac sirupu, ako catalina, bolo ho málo? a čo sú tie muchy, ktoré treba vychytať? chcem ju mať aj na prvý pokus takmer dokonalú :-) ďakujem
ReplyDeleteDoufám, že nevadí, když odpovím za Michaelu, ale ohledně toho sirupu - já použila menší formu celkově na tu baklavu, asi o půl litru, takže mi toho sirupu stačilo méně, zalitá byla až nahoru :D
Deletefíha, skvelý recept, určite raz vyskúšam...:)
ReplyDeletelittlecurlykate.blogspot.sk
btw: máš parádny blog a úžasné recepty:P