Wednesday, June 13, 2012

Smotanovo-jogurtový krém s ražnými piškótami






Súhra pár okolností ma dnes doviedla k tomuto tu na fotkách. Prvá bola, že sme včera s Hankou navštívili jej prastarú mamu a doniesli sme si z jej záhrady za vedierko ríbezli. Druhá, že som včera naďabila na recept na domáce savoiardi a tretia, že sme mali dnes v pláne ísť na detskú návštevu kam som chcela priniesť klasickú nepečenú smotanovú tortu. Ale kedže sa ukázalo, že ideme do spoločnosti kde biela múka nie je vítana (a chcela som, aby si každý mohol dať), vymyslela som narýchlo toto.

PIŠKÓTY
3 vajcia (bielky a žĺtky zvlášť)
75g nerafinovaného cukru
90g ražnej celozrnnej múky
2 PL kukuričného škrobu
práškovy cukor na poprášenie 


Bielka s cukrom vyšľahať do tuha, potom zľahka vareškou primiesať žĺtka (ktoré sme si predtým rozšľahali vidličkou) a na záver preosiatu múku a škrob. Dáme do cukrárskeho sáčku alebo obyčajného mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a na plech s papierom na pečenie robíme buď kôpky alebo pásiky (savoiardi) - podľa toho aký chceme dosiahnuť tvar. Ešte pred pečením poprášime práškovým cukrom. Pečieme v rúre predhriatej na 175C cca 10-15 min. Necháme úplne vychladnút a vo vzduchotesnej nádobe by vraj mali vydržať aj 3 týždne, no ja myslím, ze do druhého dňa budú fuč :)


KRÉM
1 kyslú smotanu
1 biely jogurt
2-3PL hnedého cukru alebo iného sladidla (množstvo si tiež kľudne upravte podľa vlastnej chuti


Všetko zmiešame dokopy a dáme do misiek na striedačku s piškótami a sezónnym ovocím (v tomto prípade ríbezle). Je to v podstate ako klasická nepečená smotanová torta, len s obmenami.


zdroj inšpirácie Chez Lucie

5 comments: