Tuesday, October 13, 2015

Tá najpomarančovejšia torta


























Toto je tá najviac pomarančová torta, akú som kedy robila aj akú som kedy jedla. Pomaranče sú naozaj všade - v ceste, v plnke aj na vrchu torty. A prekvapivo vôbec nebudete mať pocit, že ich je priveľa. Nehovoriac o tom, aká je šťavnatá! Robila som ju zatiaľ iba trikrát (zakaždým na narodeniny) a vždy zožala obrovský úspech, tak verím, že si ju zamilujete aj vy. Naozaj stojí za vyskúšanie. Budete potrebovať:

Na glazované pomaranče:
2 biopomaranče
350g trstinového cukru

Na cesto:
150g špaldovej múky hladkej
1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
150g mletých mandlí
3 vajcia
175g trstinového cukru

Na krém:
400ml plnotučného mlieka
100g trstinového cukru
1 sáčok vanilkového pudingu
200g zmäkknutého masla
1 biopomaranč

2 pomaranče pokrájame na tenšie plátky a vložíme ich do hrnca s cukrom a 400ml vody. Varíme zakryté na miernom ohni 20 minút. Medzitým si vyhrejeme trúbu na 180C a vyložíme tortovú formu s priemerom 24cm papierom na pečenie. Keď sú glazované pomaranče hotové, tými najkrajšími kusmi vyložíme dno tortovej formy (väčšinou použijem 7 plátkov). Zvyšok pomarančov so šťavou necháme vychladnúť.
V mise zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a mleté mandle. V druhej mise vymiešame vajcia a cukor do penista. Keď sú glazované pomaranče vychladnuté, vytiahneme ich z hrnca a spolu so 75ml šťavy (v ktorej sa varili) ich rozmixujeme na kašu. Opatrne pridáme k vyšľahaným vajciam s cukrom. Vmiešame aj suché ingrediencie. Hotové cesto nalejeme do tortovej formy na pomaranče a pečieme cca 40 minút. Po upečení necháme cesto vychladnúť.
Medzitým si pripravíme pomarančový krém. Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Za občasného miešania ho necháme vychladnúť. Pridáme šťavu a kôru z jedného pomaranča a vymiešame elektrickým šľahačom. Na záver prišľahávame po kúskoch maslo.
Tortu vyklopíme z formy, glazované pomaranče by mali byť na vrchu. Cesto prerežeme vodorovne na 3 rovnaké diely. Spodný diel pokvapkáme časťou pomarančovej šťavy (v ktorej sme varili glazované pomaranče), potrieme polovicou pudingového krému. To isté zopakujeme aj s druhým dielom torty. Na vrch položíme posledný diel cesta (s pomarančmi) a taktiež pokvapkáme šťavou. Necháme odležať v chlade niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Chute sa tak krásne premiešajú, jednotlivé vrstvy sa spoja a nám vznikne dokonalá pomarančová torta!



zdroj: Apetit

No comments:

Post a Comment