Thursday, October 29, 2015

Tekvicový cheesecake

























Čas tekvicových koláčov prichádza akosi tak prirodzene na jeseň. Asi to bude Halloweenom. My tento sviatok však veľmi neuznávame. Zato tekvicové koláče áno! Klasické americké "pumpkin pies" sú úplne božská záležitosť, o tom niet pochýb. Ja som však mala chuť vyskúšať niečo iné. A tak padlo rozhodnutie na tekvicový cheesecake. Inšpirovala som sa receptom zo skvelej knihy od Dity Pecháčkovej, ale poupravila som si ho podľa seba a podľa toho čo som mala doma. Výsledok bol (aspoň pre mňa) dokonalý - príjemné jesenné chute, tak akurát sladký a krásne farebný ako jeseň samotná...

Na korpus:
190g maslových sušienok
50g pekanových orechov
5g zázvoru
115g masla
Na krém:
1 stredne veľká tekvica Hokkaido
400g krémového syru (Bánovecká, Lučina, ...)
300g trstinového cukru
5 väčších vajec
180ml smotany na šľahanie
1,5 ČL škorice
Na polevu:
70ml smotany na šľahanie
150g bieleho jogurtu (grécky je ideálny)
1ČL práškového cukru

Najprv si pripravíme tekvicové pyré, ktoré budeme potrebovať do krému. Tekvicu rozkrojíme na 4 časti, očistíme od semiačok a dáme do vyhriatej rúry na 180C na cca 1 hodinu. Keď je tekvica mäkká, vydlabeme dužinu a rozmixujeme ju ponorným mixérom na pyré. Do cesta potrebujeme 250g pyré, ak vám ostane viac, môžete si zvyšok zamraziť a použiť nabudúce. Do už vyhriatej rúry dáme pekanové orechy a necháme ich upražiť, trvá to 7 minút. Potom teplotu v rúre stiahneme na 160C. V mixéry si rozmixujeme sušienky aj opečené pekanové orechy. V mise ich zmiešame s očisteným a nastrúhaným zázvorom a s rozpusteným maslom. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy, ktorú sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Korpus dáme zapiecť do rúry na 10 minút.
Na krém si v mise elektrickým šľahačom rozmiešame krémový syr do hladka. Postupne pridávame cukor. Potom po jednom pridávame vajcia, zmes sa snažíme miešať na nižších otáčkach a čo najkratšie, aby sa do cesta dostalo čo najmenej vzduchu (aby sa nám netvorili bublinky). Vmiešame tekvicové pyré, potom smotanu a škoricu. Krém nalejeme na korpus a dáme piecť na 1 hodinu. Koláč je hotový vtedy, keď sú okraje pevné a stred sa ešte mierne trasie (ako huspenina). Cheesecake necháme hodinu chladnúť vo vypnutej a mierne pootvorenej rúre. Potom presunieme do chladničky a necháme aspoň 2-3 hodiny chladnúť, najlepšie cez noc.
Na polevu si zmiešame jogurt so smotanou na šľahanie. Necháme odležať hodinku v chladničke. Ak sa nám zmes trochu vyzráža, redšiu šťavu odlejeme a do zvyšku primiešame cukor. Natrieme na koláč, ktorý ešte môžeme dozdobiť pekanovými orechmi a dáme ešte na chvíľu do chladničky.


1 comment: