Sunday, November 22, 2015

Horúca čokoláda 3x inak



























Chladné dni sú tu, takže nastal ten správny čas urobiť si niečo na zahriatie. Myslím, že toto predvianočné obdobie je úplne ideálne na večerné popíjanie horúcej čokolády (keď sa k tomu pridá teplá deka, pyžamo a dobrý film, máte pohodu ako vyšitú!). Alebo žeby horúca čokoláda s vianočkou na raňajky? To už necháme na vás. A keďže sme sa na chvíľku odmlčali, prinášame vám recepty rovno tri!

Kokosová horúca čokoláda

150ml plnotučného mlieka
200ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku)
80g mliečnej čokolády
3ČL kokosového rumu (alebo likéru)
2PL strúhaného kokosu

Čokoládu rozpustíme so 100ml smotany na šľahanie v parnom kúpeli. Strúhaný kokos opražíme na sucho na panvici do zlata. Keď sa čokoláda rozpustí, pridáme mlieko, kokosový rum a necháme chvíľku na jemnom plameni variť. Medzitým si zo 100ml smotany ušľaháme šľahačku. Do horúcej čokolády pridáme polovicu opraženého kokosu, nalejeme do hrnčeka a ozdobíme šľahačkou a zvyšným kokosom.

Pomarančová horúca čokoláda

250ml mandlového mlieka
80g horkej 70% čokolády
nastrúhaná kôra z 1/4 biopomaranča
1ČL vanilkového extraktu
1ČL trstinového cukru
za hrsť marshmallows cukríkov

Čokoládu rozpustíme v mandlovom mlieku v parnom kúpeli. Pridáme pomarančovú kôru (môžete podľa chuti pridať aj viac), vanilkový extrakt, trstinový cukor a všetko necháme chvíľu povariť, nech chute pekne splynú. Nalejeme do hrnčeka, ozdobíme cukríkmi marshmallows, prípadne natrúhanou pomarančovou kôrou. Tip pre vás - ak chcete mať vegánsku čokoládu, vynechajte marshmallows.

Horúca čokoláda s chilli a škoricou

250ml plnotučného mlieka
80g horkej 70% čokolády
1KL pomletého chilli
1,5ČL škorice
2ČL trstinového cukru

Čokoládu rozpustíme v mlieku v parnom kúpeli. Pridáme škoricu a cukor a premiešame. Na záver pridáme chilli - s ním treba narábať opatrne. Najprv pridajte 1/2KL a ak sa vám zdá čokoláda málo pikatná, pridávajte po troške kým nedosiahnete tú pravú ostrosť pre vás. Nalejeme do šálky, môžeme ozdobiť celou škoricou, prípadne mletou. 

P.s.1: ingrediencie zodpovedajú jednej porcii
P.s.2: moja obľúbená je tá s chilli a škoricou
P.s.3: po uvarení a vypití všetkých troch hrnčekov už nechcem horúcu čokoládu vidieť minimálne týždeň!




4 comments:

  1. naadherne fotky,Dominika ..vsetky cokoladove chute sa mi zbehli :)

    ReplyDelete
  2. zrovna piju jednu skořicovou :) ale ohromně mne zaujala ta s pomerančovou kůrou :)

    ReplyDelete