Chladné dni sú tu, takže nastal ten správny čas urobiť si niečo na zahriatie. Myslím, že toto predvianočné obdobie je úplne ideálne na večerné popíjanie horúcej čokolády (keď sa k tomu pridá teplá deka, pyžamo a dobrý film, máte pohodu ako vyšitú!). Alebo žeby horúca čokoláda s vianočkou na raňajky? To už necháme na vás. A keďže sme sa na chvíľku odmlčali, prinášame vám recepty rovno tri!
Kokosová horúca čokoláda
150ml plnotučného mlieka
200ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku)
80g mliečnej čokolády
3ČL kokosového rumu (alebo likéru)
2PL strúhaného kokosu
Čokoládu rozpustíme so 100ml smotany na šľahanie v parnom kúpeli. Strúhaný kokos opražíme na sucho na panvici do zlata. Keď sa čokoláda rozpustí, pridáme mlieko, kokosový rum a necháme chvíľku na jemnom plameni variť. Medzitým si zo 100ml smotany ušľaháme šľahačku. Do horúcej čokolády pridáme polovicu opraženého kokosu, nalejeme do hrnčeka a ozdobíme šľahačkou a zvyšným kokosom.
Pomarančová horúca čokoláda
250ml mandlového mlieka
80g horkej 70% čokolády
nastrúhaná kôra z 1/4 biopomaranča
1ČL vanilkového extraktu
1ČL trstinového cukru
za hrsť marshmallows cukríkov
Čokoládu rozpustíme v mandlovom mlieku v parnom kúpeli. Pridáme pomarančovú kôru (môžete podľa chuti pridať aj viac), vanilkový extrakt, trstinový cukor a všetko necháme chvíľu povariť, nech chute pekne splynú. Nalejeme do hrnčeka, ozdobíme cukríkmi marshmallows, prípadne natrúhanou pomarančovou kôrou. Tip pre vás - ak chcete mať vegánsku čokoládu, vynechajte marshmallows.
Horúca čokoláda s chilli a škoricou
250ml plnotučného mlieka
80g horkej 70% čokolády
1KL pomletého chilli
1,5ČL škorice
2ČL trstinového cukru
Čokoládu rozpustíme v mlieku v parnom kúpeli. Pridáme škoricu a cukor a premiešame. Na záver pridáme chilli - s ním treba narábať opatrne. Najprv pridajte 1/2KL a ak sa vám zdá čokoláda málo pikatná, pridávajte po troške kým nedosiahnete tú pravú ostrosť pre vás. Nalejeme do šálky, môžeme ozdobiť celou škoricou, prípadne mletou.
P.s.1: ingrediencie zodpovedajú jednej porcii
P.s.2: moja obľúbená je tá s chilli a škoricou
P.s.3: po uvarení a vypití všetkých troch hrnčekov už nechcem horúcu čokoládu vidieť minimálne týždeň!
naadherne fotky,Dominika ..vsetky cokoladove chute sa mi zbehli :)
ReplyDeletedakujem pekne :)
Deletezrovna piju jednu skořicovou :) ale ohromně mne zaujala ta s pomerančovou kůrou :)
ReplyDeletetak vyskúšaj, verím že bude chutiť ;)
Delete