Thursday, November 10, 2011

Mint cake






Tento recept som okukovala už strašne dlho. Chýbal mi však mätový likér, ktorý som dlho nevedela zohnať. Ten krčmový pepermintový sa mi nezdal dostatočne dobrý i keď kto vie... možno by bol fit. Nakoniec mi doniesla mamina z Nemecka tento sirup a myslím, že sa výborne hodil. Okrem neho ide do tohto koláča ešte:

cesto
150g hladkej múky
2 polievkové lyžice kakaa
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/4 čajovej lyžičky soli
70g kryštálového cukru
2 polievkové lyžice masla
1 veľké vajce, ušľahané s 80ml vody

krém
350g práškového cukru
2 polievkové lyžice pepermintového sirupu
1 polievková lyžica mlieka

poleva
125g nahrubo nasekanej čokolády
80g masla

Postup je nasledovný. Rúru si predhrejeme na 180 C a formu veľkosti 20x20cm si vymažeme maslom. V stredne veľkej mise zmiešame všetky suché suroviny na cesto. Pridáme maslo a miešame až kým nebude cesto pripomínať mrveničku. Na záver pridáme rozšľahané vajíčko. Dáme do formy, uhladíme a pečieme cca 15-20 minút, alebo pokiaľ nie je cesto na dotyk tuhé. Vyberieme z rúry a necháme vo forme úplne vychladnúť. Náplň si pripravíme zmiešaním všetkých troch ingrediencií dokopy. Mala by mať krémovú konzistenciu, nie riedku. Pokiaľ krém tečie, pridáme ešte trochu cukru. Natrieme ho na vychladnuté cesto a navrch rovnomerne rozotrieme polevu, ktorú sme získali zmiešaním masla a čokolády. Necháme aspoň pol hodiny tuhnúť a potom nakrájame. Koláč je síce dosť sladký, ale taký chutný, že som sa od neho nevedela odtrhnúť... Kto má rád After Eight neobanuje ;)

inšpirované receptom z knihy Zlatá čokoládová kniha

14 comments:

  1. mňami
    musím ho určitě vyzkoušet!

    ReplyDelete
  2. zajímavé, musím vyzkoušet...

    ReplyDelete
  3. Och sakra ♥ miluju mátovou čokoládu. Musím vyzkoušet. Doufám, že ten sirup nějak normálně seženu :)

    ReplyDelete
  4. toto urcite vyskusam, vyzera to paradne, ja som konecne zohnala pepermintovy extrakt!!!! uz sa tesim na vysledok!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Můžu se zeptat, kde jsi koupila ten mátový extrakt? Já ho v ČR viděla prodávat jen v e-shopu pro výrobny, kde ho mají na litry :D

      Delete
  5. zboznujem after eight, vyskusam ak zozeniem sirup.

    ReplyDelete
  6. vyzera vyborne.. kebyze mam doma pepermitovy syrup hned skusam :) aj bol taky chutny ako vyzera? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ospravedlnujem sa oneskorenu reakciu... bol velmi chutny, ale dost syty, stacil maly kusok :)

      Delete
  7. myslis, ze by ten sirup mohli mat v rakusku? nemate niekto takuto skusenost? rada by som tento kolac vyskusala... dakujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. ospravedlnujem sa oneskorenu reakciu... podla mna ho v rakusku zozenies

      Delete
  8. nedal by sa použiť napr. pepermintový routin, aký sa používa v kaviarniach a cocktail baroch?

    ReplyDelete
  9. Och tak toto muselo byť "nebíčko v papuli" uplen perfektne to vizerá a určite to bolo chutné. Vyskúšam!

    ReplyDelete
  10. A co tahle dát místo těsta brownies, nebylo by to už moc sladké?

    A mám tip pro ty, kdo nemají mátový sirup.. Dneska mi mamka udělala domácí :) Stačí smíchat vodu s cukrem a čerstvou mátou a vařit. Zpočátku je to řídké, ale jak chladne, houstne. Měla jsem ho zatím v kávě a je opravdu dobrý, máme doma originál sirupy do kávy jiných příchutí a připadá mi to úplně stejné. Přesný recept jde lehce vygooglovat, doporučuju!

    ReplyDelete