Sunday, November 20, 2011

Tekvicový koláč s javorovým sirupom











Recept na tento koláč som našla ešte v augustovom Apetite. Najprv som si ho nevšimla, ale upozornili ma na ňho kamaráti. Vraj je to "najviac" koláč... Tak som ho teda musela vyskúšať a hneď niekoľko krát. Prvýkrát som ho piekla na chalupe na Všech svätých v starej plynovej rúre. Druhý krát doma v novej elektrickej. Prvý bol lepší :) Ale myslím, že to nebolo tou rúrou ale zistením, že treba vynechať muškátový oriešok a že v tomto prípade kúpené krehké cesto rovná sa lepšia voľba ako domáce. Tak tu je recept podľa ktorého budem tento koláč robiť do tretice:

2 hotové krehké cestá
700g tekvice na pečenie
1 PL rastlinného oleja
175g svetlého trstinového cukru
250g mascarpone
1 kopcom plná ČL mletej škorice
1 kopcom plná ČL mletého zázvoru
3 vajcia
3 PL javorového sirupu (plus trochu na hotový koláč)
hrsť pekanových orechov
mlieko na potretie
práškový cukor na posypanie

Tekvicu očistíme (netreba šúpať), nakrájame a pokvapkáme olejom. V rúre predhriatej na 200 C ju pečieme cca 35 minút. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Koláčovú formu s priemerom 23cm vyložíme papierom na pečenie a dáme do nej cesto. Pretŕčajúce kúsky odrežeme. V hlbokej nádobe zmiešame dokopy upečenú tekvicu, cukor, mascarpone, javorový sirup a korenia. Na záver primiešame po jednom vajcia. Vylejeme do formy na cesto a dáme piecť do rúry na 20 minút. Medzitým si druhé cesto nakrájame na pásiky a dáme ho vychladiť. Po 20 minútach koláč vyberieme, poukladáme na ňho pripravené pásiky tak aby sme z nich vytvorili mriežku, potrieme mliekom a posypeme pekanovými orechami (môžeme ich aj posekať). Vrátime do rúry a pečieme ďaľších 15-20 minút. Po vytiahnutí necháme vychladnúť, posypeme cukrom a prelejeme javorových sirupom. A keby sa niekomu žiadalo, pridáme aj šlahačku...


11 comments:

  1. odporúčam aj ja, je úplne super! mám zase chuť...

    ReplyDelete
  2. nadherne fotky,a o kolaciku uz ani nehovorim:)♥

    ReplyDelete
  3. Jej, akurat dnes som kupila tekvicu a rozmyslam co s nou...teda rozmyslala som. Uz viem :-) dakujem!

    ReplyDelete
  4. :) rado sa stalo.. tak dufam, ze bude chutit!

    ReplyDelete
  5. dam vediet, akurat si idem skopcit recept :-) mozem sa spytat, zazvor si davala cerstvy alebo suseny? a krehke cesto (ja kupujem iba listkove, ostatne robievam doma), to je nieco ako linecke? tu upecenu tekvicu si nakrajala na kocky, predpokladam...? dakujem!

    ReplyDelete
  6. zazvor som davala suseny mlety. a to hotove krehke cesto je podobne listkovemu. kupujem ho v terne, ale nie vzdy ho maju :( inde som ho ale zatial nezohnala... a tekvicu som nakrajala na mesiaciky, ale aj kocky budu fajn, aspon to bude rychlejsie upecene :)

    ReplyDelete
  7. Javorový sirup, pekanový ořechy, skořice, zázvor, mascarpone.....takhle nějak zní seznam mých oblíbených pochutin....tohle určitě MUSÍM vyzkoušet. Díky za tip:)

    ReplyDelete
  8. Ahoj Michaela, tak som kolacik uspesne pripravila a aj o nom zreferovala. kuk sem: http://dorasart.blogspot.com/2011/11/tekvicovy-kolac-s-orechmi.html
    dakujem za recept!

    ReplyDelete
  9. To vypadá skvěle...jde se zkoušet :)

    ReplyDelete
  10. uuuu tak toto jo, urcite skusim,...
    tiez davam recepty na net, skus kuknut, dik :) http://pillsheart.blogspot.com/

    ReplyDelete