Po dlhšej odmlke prinášam novú rubriku. Niečo sladké na víkend... Veď kedy inokedy si nájsť čas na pečenie keď nie cez víkend? A taký dobrý domáci koláčik k doobednej káve nikdy nie je zlý :)
STRAWBERRY CHEESECAKE CUPCAKE
(Ani sa nepokúšam o preklad, v tomto prípade je to nemožné. A predpokladám, že tieto názvy už tak zľudoveli, že im rozumie hádam každý.)
12 veľkých čerstvých jahôd
120g hladkej múky
140g kryštálového cukru
1 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
40g masla izbovej teploty
120ml plnotučného mlieka
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
1 vajce
30g maslových alebo celozrnných sušienok
200g vychladený cream cheese (u mňa štandardne Banovecká)
80g masla izbovej teploty
3 polievkové lyžice práškového cukru
Jahody nakrájame na drobné kúsky a rovnomerne rozdelíme do 12 košíčkov. Vo väčšej nádobe miešame múku, prášok do pečiva, cukor a maslo až pokiaľ nie je zmes rovnomerná a má "pieskovú" konzistenciu. V miske si zmiešame mlieko, vanilkovú esenciu a vajce a zmes prilejeme k suchej zmesi a vymiešame hladké cesto. To rozdelíme do pripravených 12 košíčkov a pečieme v rúre predhriatej na 170C približne 20-25 minút. Počas pečenia si pripravíme krém zmiešaním cream cheese, masla a cukru. Ten natierame na cupcake-i až keď sú úplne vychladnuté. Na záver ozdobíme pomrvenými sušienkami. Odporúčam podávať na tanieriku a jesť s lyžičkou, lebo jahody ostanú na spodku košíčka. Na zmenu môžete skúsiť jahody zľahka zamiešať do cesta a tak piecť...
zdroj the hummingbird bakery cookbook
vyzerajú úžasne! už dlho sa na podobné chystám, len asi počkám na "letné" jahody. ja som tiež veľmi dlho do všetkých cheesecakov používala Bánoveckú, až som raz v ruke držala nátierkové maslo Clever a s prekvapením som zistila, že je na ňom napísané "pre Clever vyrába Bánovecká"... okrem ceny, ktorá je polovičná sa od Bánoveckej vôbec v ničom nelíši...
ReplyDeleteskvele, vdaka za tip! a ano, letne su letne... :)
Deletetie tulipany su nadherne. a vdaka za recept, uz viem co budem piect v sobotu :)
ReplyDeleteMnam, to vyzerá fantasticky, nádherné fotky!
ReplyDeleteNo fotky dokonalé, úplně mám na ně chuť
ReplyDeletetakéto som ešte nikdy nepiekla.. ja som zaiaľ na tie vo väčších formách
ReplyDeleteale jedného dňa sa odhodlám!
lesimple.sk
toto je klasicka velkost.. ja sa praveze uz dlho snazim zohnat formu na take tie mini a neuspesne
Deleteto sú podľa hummingbird? oh mňamkaa
ReplyDeleteja som robila cez víkend s rovnakým krémom ale nabudúce msuím dať menej cukru- a to som dávala polovicu z toho čo bolo v recepte! a nechcem dať vôbec maslo, iba trošilinku možno.
ano, ano.. hummingbird, uz som to aj dopisala, nejak mi to vypadlo. no ja davam do toho kremu podstatne menej cukru ako pisu. prvy krat som ho urobila podla receptu a to sa takmer nedalo jest :) teraz davam na 1 porciu kremu 2-3PL, original by mali ist 300g!!
Deleteveď to že 300, ja som dala 150 ale veru veru budem dávať tak ako ty.
Deleteja som to našla na internete a potom mi dominika povedala, že ty máš tú knižku od nich :-)
ježiš mňam! :)) vždy keď sem niečo dáš, mám chuť piecť...
ReplyDeletezrovna plánuju co upíct, tak děkuju za radu kuchařinko :)
ReplyDeleterado sa stalo :)
Deletevdaka vsetkym za pochvaly!
ReplyDeletea kde sa dá zohnať vanilkový extrakt?
ReplyDeleteinak vyzerajú úžasne takže určite vyskúšam :)
tak som nevydržala čakať na letné jahôdky :-) http://hriesnesladkyblog.blogspot.com/2012/05/strawberry-cheesecake-cupcakes.html
ReplyDeletejanka73: extrakt predávajú napr. v marks&spencer, alebo sa dá veľmi jednoducho urobiť domáci - napr. podľa tohto receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=28271