Na tento týždeň niečo úplne "obyčajné". Pre mňa však citová záležitosť. Recept mám ešte od svojej prababičky Omiky a teda je to taký môj rodinný poklad. Bol to hádam prvý koláč, ktorý som vedela upiecť. Bábovka. Alebo pre pripomenutie doby prešporskej názov pod akým mám tento recept zapísaný aj vo svojom zošite
OLEJOVÝ KUGLOF
3 vajcia
180g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1/2 hrnčeka horúceho mlieka
1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
200g hladkej múky (kľudne aj bezlepkovú)
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 polievkové lyžice kakaa
Žĺtka vymiešame s práškovým aj vanilkovým cukrom do penista. Postupne primiešame mlieko, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver ručne zľahka vmiešame vyšľahané bielky. 2/3 cesta vylejeme do vymastenej a vymúčenej formy a do zvyšnej 1/3 primiešame kakao. Opäť vlejeme do formy a v rúre predhriatej na 175C pečieme cca 40 minút. Vychladnuté vyklopíme z formy a dobre poprášime cukrom. Ja som k tomu ešte vyšlahala 1 šlahačku spolu s 70g práškového cukru a 100g mrazených malín. A nezabudnite na čaj alebo dobrú kávu!
jasne! malinova pena! babka nam ju robila snad ku vsetkemu :)
ReplyDelete:) Omikin kuglof som robila minulý víkend a hneď sa po ňom zaprášilo. Pre ostatných: Je to tá najlepšia a najšťavnatejšia bábovka EVER!!! :))
ReplyDeleteaa aj môj najobľúbenejší recept je bábovka u nás v rodine ju robím len ja a dedinko :-D a mám veľa modifikácií :-)
ReplyDelete