Wednesday, August 26, 2015

Čokoládovo-hruškový koláč bez múky




























Hrušková sezóna je v plnom prúde. A keďže májú Miška s Mišom na chalupe hrušku, ktorá k nám bola tento rok štedrá, máme celá rodina zásoby tak povediac na zimu. Teda ja už veľmi nie. Hrušky som si dávala do smoothie, jedla len tak na desiatu, či vymýšľala rôzne variácie receptov, ako si toto skvelé ovocie vychutnať. Tak napríklad tento koláč - spája v sebe všetko, čo je dobré. Šťavnaté čokoládové cesto, svieže ovocie, chrumkavé orechy a veľké plus navyše - je bez múky. Ak som vás dostatočne navnadila, vyskúšajte ho a presvedčte sa. Budete potrebovať:

4 hrušky, ošúpané, prepolené a zbavené jadierok
85g horkej čokolády
85g masla
1PL likéru amaretto
3 vajcia
85g trstinového cukru
120g vlašských orechov
2PL jemného tvarohu

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu spolu s maslom, stiahneme zo sporáku, pridáme amaretto (môžete použiť aj brandy či portské) a necháme trochu vychladnúť. Medzitým si tortovú formu s priemerom 25cm vyložíme papierom na pečenie a vymažeme maslom. Rúru vyhrejeme na 180C. V mise vymiešame žĺtky s trstinovým cukrom do penista. Do žĺtkovej zmesy postupne pridávame tvaroh, vychladnutú čokoládovú zmes a pomleté vlašské orechy. Na záver vymiešame bielky do polotuhého snehu (keď vytiahnete šľahač, špičky snehu by mali jemne padnúť), ktorý potom postupne v troch dávkach primiešavame do cesta. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy a na vrch poukladáme hrušky reznou stranou nadol. Koláč vložíme do rúry a pečieme 40 minút. Po upečení cesto necháme vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom. Podávame len tak samotné alebo s vanilkovou či jogurtovou zmrzlinou.


7 comments:

  1. Úžasný :)) Ukládám a budu zkoušet :-) Tvaroh mne přesvědčil, že do něj musím. O fotkách ani nemluvím :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. určite vyskúšaj a daj potom vedieť, či chutil :)

      Delete
  2. presne som mame cez víkend hovorila, že musím nájsť nejaký skvelý hruškový koláč, nakoľko sa nám ich tiež urodilo habadej, tak asi si ma nejako vypočula :D určite ho skúsim! a som rada že si/ste späť

    ReplyDelete
    Replies
    1. ďakujeme, tešíme sa z toho aj my :) a určite skús, je to náš obľúbený hruškový! a keď máte veľa hrušiek, počkaj ešte na druhý hruškový recept, ktorý tu bude čoskoro ;)

      Delete
    2. vyskúšané, bolo to zbaštené do dvoch hodín, ani to nestihlo poriadne vychladnúť, síce sa mi cesto veľmi rozpadávalo a nedalo sa pekne krájať, ale na chuti do neubralo, takže super holky :)

      Delete
    3. tak to sa tešíme, že chutilo! A čo sa cesta týka, ono je také krehkejšie, plus je tenké... Keď vynecháš tvaroh a uberieš trochu z orechov, možno sa ti bude menej rozpadať. Mne tiež pri jednej hruške trochu odpadlo, ale nie veľmi. Ale za tú chuť to stojí!

      Delete
  3. Dakujem za recept! Trochu som sa obavala cesta, ked ste pisali ze je dost krehke , mne sa nastastie nedrolil aj isiel pekne krajat :-) a to som ten recept nevedomky upravila, miesto 2 pl tvarohu som ho tam dala az 125 g, maslo doslo tak kokosak a miesto amaretta malibu a teda je vynikajuci :-D

    ReplyDelete