Thursday, February 23, 2012

Dinner with friends: Pizza








Krátky fotoreport zo včerajšej večere. Nevarila som ja, bola som pozvaná ku kamarátom. A keďže bola popolcová streda, večera sa patrične zaobišla bez mäsa. Výber bol veľký (väčší ako vidno na fotkách), takže o riadnom pôste reč nemôže byť... Ale pochutnali sme si veľmi - myslím, že nehovorím len za seba. A dufám, že sa tieto spoločné večere stanú zvykom! Lepšie chutí v spoločnosti a lepšie sa tak aj varí.

Apropo, tá pizza na 1. a 3. fotke bola mega! Paradajky, mozzarella, červená cibuľa, rozmarín a citrón.

Update: Dnes som si to samozrejme musela doma zopakovať. Pizzu som dlho nerobila tak som skúsila na rýchlo nájsť nejaký recept na cesto a bola som tak spokojná, že ho sem musím dopísať. Je to recept od J. Olivera z jeho talianskej knihy, mierne upravený...

300g polohrubej múky
200g hladkej múky T650
1 čajová lyžička morskej soli
1 sáčok (7g) sušeného droždia
1 čajovú lyžičku trstinového cukru
325ml vlažnej vody

Najprv som rozrobila vo vode cukor a droždie a nechala zmes chvíľu postáť, nech začne pracovať. Do veľkej nádoby som si dala múky a premiešala ich so soľou. V zmesi som urobila jamku (alebo skôr jamu) a naliala do nej vodu s droždím a cukrom. Vareškou som to všetko od krajov do stredu postupne premiešavala a potom šup s tým do kuchynského robotu a nechala som to cca 5 minút miešať. Ak neni robot, tak ručne dobre vypracovať, čo ale môže trvať aj 10 minút. Následne treba misu prikryť kuchynskou fóliou a nechať pri izbovej teplote odpočívať 15 minút. Potom je už cesto pripravené na použitie, žiadne ďalšie kysnutie neni potrebné. Fantázia... Z tohto množstva by mali vyjsť cca 3 okrúhle pizze. Ak cesto nespotrebujete všetko, malo by sa dať odložiť do chladničky a použiť nasledujúci deň. Ja som tak urobila, tak uvidíme, či aj zajtrajšia pizza bude taká dobrá ako tá dnešná...
Update 2: Bola... Len malá rada, ja som bola lenivá cesto rozvalkávať na múke a tak ho len rukou ponaťahovala. Chyba. Cesto sa mi na plech úplne prilepilo, obedovali sme teda len pizzový prstenec, nakoľko šli odlepiť len kraje :) Takže treba plech alebo cesto pomúčiť. Neviem prečo ma to nenapadlo...


8 comments:

  1. mňamky mňam, miluju domácí pizzu:)) a tu s rajčaty, mozzarelou, cibulí, rozmarýnem a citronem určitě zkusím:)

    ReplyDelete
  2. ooo, super, že si sem dala aj tvoju verziu!

    ReplyDelete
  3. Mozem pouzit aj spaldovu muku ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja myslim, ze by to malo fungovat. mozno ju skusit skombinovat s tou hrubou...

      Delete
  4. Míšo, pošleš kousek? ;-)

    ReplyDelete